Vi började först att testa Vikings MI 422 P-modell men insåg snart att den inte passade vår testgräsmatta speciellt bra. Tillverkaren skickade snabbt in en vassare modell – Viking Imow 632C, som på pappret ska klara 3 000 kvadratmeter. Den här maskinen har dessutom appstyrning och en mycket smart lösning för inställningspaneln, något vi strax återkommer till.

Viking Imow MI 632 C

Vi testar Viking Imow 632 C på en ganska krävande kuperad tomt indelad i fyra zoner, varav en är otillgänglig och måste installeras som en biyta dit maskinen måste lyftas. Gräsmattan har ett stort antal hinder som vi bestämmer oss för att avgränsa.

Vi installerar klipparen på en befintlig slinga och stöter genast på problem. Imow 632 C har en avsevärt bredare klippyta än den maskinen som tidigare skött gräsklippningen, vilket gör att Vikingklipparen stöter emot hinder längs avgränsarkabeln. Detta löser sig snabbt efter en justering av den smarta funktionen "spårförskjutning”.

Räkna med att installationen tar en del tid, men den görs förhoppningsvis bara en gång. Installationspanelen på klipparen är löstagbar med en spiralsladd så du slipper stå böjd över maskinen i 90 grader med ryggskott som följd. Tack Viking!

När installationen är klar ger sig Imow ut på sin första färd längs tråden för att testa att du gjort rätt och för att mäta slingans längd, därefter tar Imow 632 C fram ett klippschema automatiskt.

Imow 632 C kan styras med en tillhörande app.

Smygkikande grannar

Viking iMow 632 C har inte hade några som helst problem att täcka vår tomt och efter en vecka så är gräsmattan i perfekt skick medan grannarna då och då smygkikak avundssjukt över staketet.

I paketet följer en avgränsningskabel på 300 meter och ett stort antal märlor att fästa kabeln, men det räcker inte om du har många hinder. Extra kabel och märlor köper du till ganska billigt hos företag som säljer robotgräsklippare.

Du behöver inte alltid starta klippningen från basstationen, vilket är smart om du har en avancerad gräsmatta med flera zoner. Då maskinen klipper enligt ett slumpmönster kan det underlätta klippningen och ge ett bättre resultat om du väljer ett antal ”ingångar” där maskinen startar.

När maskinen väl är igång och klipper kan du lugnt återgå till något annat av dina 132 trädgårdsprojekt som hopat sig under åren, med känslan av att klippningen av gräset är ett minne blott. Om maskinen behöver din hjälp så kommer den artigt att skicka ett mail och berätta vad problemet är. Smart!

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning