Samsung Gear 360 är en video- och stillbildskamera med vilken du, som namnet antyder, kan spela in i 360 grader. Den klotformade kameran har en lins fram och en lins bak med 180 graders synfält vardera. Dessa tar varsin film/bild, som sedan kan ”sys ihop” med en speciell programvara antingen i en smartphone eller på en dator.

Filmerna och bilderna kan du sedan titta på i mobilen eller på datorn och svepa runt med fingret/musen för att uppleva 360 graders-effekten. Men häftigast blir det förstås om du tittar på dem med någon form av vr-glasögon. Antingen Samsungs egna variant förstås, Samsung Gear VR, där du sätter din Samsung-mobil direkt i glasögonen, men även en lågbudget-variant som Homido fungerar också. Eller varför inte Sonys nyligen lanserade Playstation VR?

Bara för Samsung-ägare

Den första reaktionen när vi öppnar förpackningen med Samsung Gear 360 är ”Wow, vad cool den ser ut”. Designen är väldigt futuristisk, eller snarare retro-futuristisk, och kameran ser ut som något från en sci-fi film från 50-talet.

Den andra reaktionen är ”Men fy tusan vad snålt”. Kameran går nämligen inte att använda direkt, då det inte följer med något micro-sd-kort i paketet. Dessa är visserligen inte särskilt dyra att införskaffa (går att få tag på för en dryg hundring, beroende på minnesstorleken), men just därför kan man tycka att Samsung borde ha lagt med ett i paketet. Att det inte följer med något med en kamera som kostar 3 500 kronor känns minst sagt snålt och skapar onödig irritation.

Samsung Gear 360
Så här ser bilderna/filmerna ut innan du ”syr ihop” dem. Rätt mycket Escher-känsla.

En besvikelse är också att Samsung Gear 360 bara fungerar med Samsungs egna mobiler och då helst de absolut senaste modellerna. Program eller hårdvara som bara fungerar med ett visst operativsystem eller hårdvara från en specifik tillverkare är förstås inte något unikt, men är ändå något som drar ned betyget.

Visst går det att använda Samsung Gear 360 utan någon smartphone kopplad till den, men det är bökigt, svårstyrt och inte att rekommendera.

Enkel och kul att använda

För Samsung-ägare väntar dock en riktigt lustfylld upplevelse. Att använda Samsung Gear 360 är både väldigt enkelt och väldigt roligt. Att komma igång går snabbt och smärtfritt, att filma är tack vare det medföljande kombinerade stativet/handtaget smidigt och resultatet är häftigt.

Det som kommer ut ur kameran är visserligen inte så mycket att se på (två märkliga klotformade bilder intill varandra), men efter att ha hällt in dem och ”sytt ihop” dem i den medföljande programvaran ser det desto bättre ut.

Samsung Gear 360
Vid fler än ett tillfälle under vårt test passar bilderna mellan de två kamerorna inte riktigt ihop och det blir en tydlig skarv när de ”sys ihop”.

Bildkvaliteten är generellt sett mycket bra, med upplösningar på upp till 3 840 x 1 920 bildpunkter (video) och 7 776 x 3 888 bildpunkter (stillbilder). Särskilt bilderna och filmerna vi tar med dålig belysning imponerar. Dock förekommer en del problem med ”sömmen” då de två bilderna ”sys ihop” och det blir en misspassning mellan dem. Även en del ljus- och färgskillnader mellan bilderna förekommer.

Omdöme

Har du en Samsung-mobil, ett par vr-glasögon och några tusen kronor över är Samsung Gear 360 helt klart en läcker och häftig pryl för både nytta och nöje. Alla andra får leta roliga prylar på annat håll.

Samsung Gear 360
Tillverkare/kontakt: Samsung, www.samsung.se
Systemkrav: Galaxy Note7, Note5, S7, S7 edge, S6, S6 edge, S6 edge+.
Storlek: 5,6 x 6,7 x 6,0 centimeter.
Vikt: 152 gram.
Upplösning video: 3 840 x 1 920 bildpunkter.
Upplösning stillbilder: 7 776 x 3 888 bildpunkter.
Minneskort: Micro sd (upp till 256 gb)
Cirkapris: 3 500 kronor.

plus

Lätt och rolig att använda.
Bra bildkvalitet.
Häftigt slutresultat.
Bra medföljande programvara.

minus

Fungerar bara med Samsung-mobiler.
Misspassning mellan bilderna.
Inget micro sd-kort medföljer.

Betyg 4 av 5

Samsung Gear 360 Cam SM-C200 Pris vid test: 3490 kr.

Bästa pris just nu: 2149 kr