Efter att ha tagit fram åtta olika modeller av Nexus i samarbete med andra tillverkare som LG, Motorola och Samsung har Google nu valt att lansera två nya mobiltelefoner helt på egen hand. Lilla Sverige tillhör inte de första länderna som får möjlighet att köpa telefonen, utan vi får snällt vänta på vår tur – och hoppas att den når hit över huvud taget.

Våra amerikanska lyckostar till kollegor har dock redan hunnit testa telefonen, och här är deras omdöme:

Medan lillebror Pixel är utrustad med en femtumsskärm med upplösningen 1080p har storebror Pixel XL en skärm på 5,5 tum med upplösningen 1440p. Utöver skärmstorleken är den enda skillnaden att Pixel XL har ett något större batteri, i övrigt är specifikationerna likadana.

Pixel XL
Pixel XL är Googles nya flaggskeppsmobil.

I och med att Google nu har hand om både hårdvaran och mjukvaran borde upplevelsen bli bättre, allt enligt principen ju fler kockar desto sämre soppa. Vi har testat Pixel XL under ett par dagar och kan slå fast att mobiltelefonen är ett steg uppåt jämfört med Nexus-serien.

Pixel och Pixel XL är dyrare än sina föregångare, något som säkert får en och annan användare att rynka på näsan. Men vill du ha en billig Android-mobil finns det mängder med alternativ, så det är bara att gilla läget.


Först ut med Android 7.1

En fördel med Pixel och Pixel XL är att vi bjuds på en hyfsat ren version av Android, med andra ord slipper vi en mängd förinstallerade skräpappar och behöver inte vänta på att få tag på uppdateringar.

Faktum är att de båda mobiltelefonerna har Android 7.1 förinstallerad, en version som övriga tillverkare fortfarande väntar på. Jämfört med Android 7.0 bjuds vi på mängder av förbättringar, däribland enklare systemuppdateringar, genvägar i stil med Apples 3D Touch och ett nattläge som minskar mängden blått ljus så att vi somnar lättare.

Nya funktioner
Google har lagt till ett antal funktioner i Android 7.1.

Man kan tycka att det är lite fult spel av Google att erbjuda Android 7.1 via sina egna mobiltelefoner först, å andra sidan lär övriga tillverkare få mer stabila versioner där de värsta buggarna har rensats bort.

Vi nämnde nyss att det rör sig om en hyfsat ren version av Android, men Google har faktiskt gjort en del ändringar enbart för dessa mobiltelefoner. Bland annat har appstartaren (launchern) bytts ut, något som bland annat innebär att ikonerna är runda i stället för fyrkantiga. Det här kräver att tredjepartsutvecklare behöver ändra i sina appar, annars får vi se en blandning av runda och fyrkantiga ikoner vilket inte är särskilt snyggt.

Ringsignaler
Google har satsat på nya bakgrundsbilder och ringsignaler.

Det finns fler skillnader i operativsystemet om man tar en närmare titt, till exempel använder sig Pixel och Pixel XL av andra ringsignaler, ljud och bakgrundsbilder jämfört med övriga Android-mobiler. Vad gäller bakgrundsbilderna är de riktigt snygga, så vi känner inget större behov av att leta reda på en egen bild.

Lyxig design och riktigt bra skärm

Vad gäller själva designen erbjuds i likhet med de flesta moderna mobiltelefoner en rektangulär platta av glas och metall runt en pekskärm. Med det sagt känns den ändå lyxig och knapparna är välplacerade, vilket gör det enkelt att komma åt dem.

Knappar
Så här ser Pixel XL ut från sidan.

Till skillnad från Apple har Google valt att hålla fast vid det klassiska hörlursuttaget, vilket många användare lär uppskatta. På botten ser det ut som dubbla högtalare, men det kommer faktiskt endast ut ljud från det vänstra hålet. Hålet till höger är en attrapp som syftar till att skapa ett symmetriskt utseende.

Högtalare
En riktig högtalare och en fejkad.

Nackdelen med Googles val att behålla hörlurskontakten och ha falska högtalaruttag är att mobiltelefonerna inte är vattentäta. De klarar visserligen av en regnskur, men inte ett dopp i bassängen.

Mobiltelefonen är annars mycket välbyggd, så det är ingen större risk att den böjs i fickan. Användningen av metall gör att den kan kännas varm emellanåt, men inte så varm att det bränns.

Skyddsglaset som används är Gorilla Glass 4, vilket gör ett bra jobb med att skydda skärmen mot repor. Själva skärmen är av typen Super Amoled och det är ett rejält lyft jämfört med andra mobiltelefoner. Färgerna är fantastiska och det är heller inget problem att se innehållet i direkt solljus.