Utmärkt kamera och gratis backup

Till skillnad från Iphone 7 och 7 Plus sticker kameran inte ut, vilket i ärlighetens namn beror på att Google har valt att göra sina mobiltelefoner aningen tjockare. Å andra sidan är Pixel och Pixel XL något mindre än Apples motsvarigheter, vilket vi uppskattar.

Kameran
Kameran sticker inte ut som på Iphone 7.

Google gör en stor sak av det faktum att Dxomark har gett kameran 89 poäng av 100 möjliga, vilket är den högsta poängen någonsin för en mobilkamera. Då är frågan om det verkligen är den bästa kameran någonsin?

Det är svårt att svara på den frågan, men vi har i alla fall aldrig sett bättre bilder på en mobiltelefon. Med andra ord står sig kameran väl i jämförelse med Iphone 7 eller Samsung Galaxy S7.

Sensorn som används är utmärkta Sony IMX378 och antalet megapixlar är 12 till antalet. Kameran ger förvånansvärt bra bilder även i svagt ljus, men i starkt ljus är färgerna och detaljerna nästan i nivå med en systemkamera.

Jämförelse
Jämförelse mellan olika kameramobiler.

Nu är kvaliteten på själva kameran inte det enda som räknas, nästan lika viktigt är att kamera-appen är bra och det är den i det här fallet. Det går snabbt att ta bilderna och de flesta inställningar vi behöver finns att tillgå. Tack vare att Google nu sköter både hård- och mjukvara är till exempel HDR-läget betydligt bättre än i föregångarna.

När det kommer till video kan du spela in 4K-filmer med en frekvens på 30 fps (bildrutor per sekund), medan det utmärkta slow motion-läget erbjuder antingen 1080p med 120 fps eller 720p med 240 fps.

En sak som saknas är optisk bildstabilisering, å andra sidan har Pixel ett snabbt gyroskop och en känslig accelerometer som erbjuder en form av elektronisk bildstabilisering. Vi föredrar visserligen optisk bildstabilisering, men det går inte att blunda för att Googles variant fungerar tillfredsställande.

I klippet nedan ser vi hur bra den elektroniska bildstabiliseringen fungerar:

I sammanhanget bör även nämnas att alla bilder och filmklipp du tar kan laddas upp kostnadsfritt till Google Photos. Originalupplösningen bibehålls, så du behöver inte oroa dig för att bli av med dina fotografier.

Bra prestanda 

Eftersom Pixel XL är en flaggskeppsmobil erbjuds riktigt bra hårdvara i form av Qualcomms Snapdragon 821-processor på 2,15 gigahertz, 4 gigabyte arbetsminne och antingen 32 eller 128 gigabyte lagringsutrymme.

I våra benchmark-tester hamnar Pixel XL i nivå med andra flaggskeppsmobiler som Moto Z och Xperiz XZ. Jämfört med föregångaren Nexus 6P är det ett rejält lyft, särskilt när det gäller 3D-grafik. Det beror i sin tur på en betydligt snabbare grafikprocessor.

Prestanda
Pixel XL är inte lika snabb som Moto Z, men står sig ändå bra i jämförelsen.

Tester är en sak, daglig användning en annan. Till skillnad från många av sina konkurrenter märker vi inte av att något laggar när vi använder oss av mobiltelefonen. Allt går hur smidigt som helst och det är utan jämförelse vår trevligaste upplevelse av Android hittills.

Hyfsad batteritid - snabb laddning

Batteritiden på Pixel XL är bra, men den stora skärmen gör att det inte blir ett toppresultat. Vid normal användning med halva ljusstyrkan och alla nätverksfunktioner påslagna fick vi ut cirka fem och en halv timme, vilket får ses som godkänt.

Batteritid
Batteritiden är längre än på Nexus 6P och Xperia XZ.

Ett rejält plus är emellertid att det går snabbt att ladda mobiltelefonen med den medföljande kabeln för usb-c. Att gå från 0 procent till 100 tar bara en och en halv timme. Har du med dig mobilen på jobbet kan du ladda den till 40 procent på en dryg halvtimme, vilket borde räcka tills du kommer hem igen.

Överlag känns Googles nya mobiltelefoner väldigt genomtänkta, till exempel gillar vi den medföljande adaptern som gör det enkelt att föra över kontakter, fotografier, musik, inställningar och appdata från din gamla mobiltelefon. Ett stort plus är att den fungerar även med Iphone, med andra ord är det lättare än någonsin att byta plattform.

Adapter
Med hjälp av den här adaptern kan du enkel flytta över data från din gamla mobiltelefon.

Google erbjuder även dygnet runt-support via telefon eller chatt. Vid behov kan du låta supportpersonalen se din skärm via skärmdelningsfunktionen, vilket gör att du inte behöver lämna in mobilen på service för minsta lilla bagatell.