Nintendo Switch släpps i Sverige på fredag den 3 mars. Prislappen landar på cirka 3700 kronor och vill du ha en extra handkontroll får du punga ut med 749 kronor. Spelen å sin sida kostar runt 649 kronor styck.

Läs även: Bästa spelen till Nintendo Switch just nu

Konsolen släpps i två versioner där det enda som skiljer dem åt är färgerna på de Joy-Con som följer med. I ena paketet är de grå, i det andra blå och röda. Prislappen kommer vara identisk.

Inuti paketet återfinns själva spelkonsolen, dockningsstation, hdmi-kabel och nätadapter. Till det kommer Joy-Con – en handkontroll som kan delas upp i två delar och fästas vid handlederna med hjälp av två stycken remmar. Tillsatsen som fogar samman de båda delarna kallas å sin sida för Grip. 

Nintendo Switch
Det här är allt som ingår i startpaketet.

Se till att inte slarva bort någon del; de är nämligen riktigt dyra att köpa separat. Allra dyrast är handkontrollen, så den bör du vara extra varsam med.

Tre olika spellägen

Nintendo Switch har fått sitt namn av att du kan växla mellan tre olika lägen: ”TV mode”, ”Tabletop mode” och ”Handheld mode”.

Om vi börjar med tv-läget så gäller det att placera konsolen i dockningsstationen och sedan koppla denna till tv:n. Vill du plocka ur konsolen från dockan är det inga problem, du behöver inte ens pausa spelet. Att växla mellan tv-apparaten och den inbyggda skärmen tar bara någon sekund.

Nintendo Switch TV-läge
Placera konsolen i dockan och koppla in i din platt-tv.

När du använder dig av tv-läget är tanken att du ska koppla ihop handkontrollen till en enhet med hjälp av Grip-tillsatsen. Om ni är två som ska spela, får ni emellertid nöja er med var sin del.

Om vi går vidare till bordsläget, eller "Tabletop mode", placerar du konsolen på en plan yta och fäller ut det inbyggda stativet som finns på baksidan. Sedan är det bara att sätta sig på lagom avstånd och spela på.

Nintendo Switch Bordsläge
På bordet ser skärmen ganska liten ut.

I ärlighetens namn känns stativet inte särskilt stabilt, så se till att du har marginal till bordskanten om den skulle falla omkull. Det är dessutom ingen vidare upplevelse om ni ska vara två spelare, då är tv-läget att föredra.

Det är det handhållna läget som gör att Nintendo Switch sticker ut jämfört med konkurrenter som Playstation 4 och Xbox One. I detta läge placeras de båda delarna av handkontrollen på var sin sida av skärmen och resultatet blir något i stil med en modern variant av handkontrollen till Wii U.

Nintendo Switch Bärbar
Använd Switch som en bärbar spelkonsol.

Tack vare de rundade kanterna på Joy-Con är det riktigt bekvämt att spela på enheten och det enda som vi behöver oroa oss för är att batteriet ska laddas ur när vi är mitt uppe i avgörande batalj.

Så bra är handkontrollen

Joy-Con må vara ett fånigt namn, men handkontrollen imponerar faktiskt på oss. Tack vare en nyutvecklad haptisk motor känns inte enbart vibrationerna, utan du kan även få känslan av att det rullar omkring små kulor inuti kontrollen. Detta används i några av de medföljande minispelen och fungerar oväntat bra.

Nintendo Switch Handkontroll
Så här ser handkontrollen ut när den är ihopsatt.

Vi hade gärna sett att tillsatsen Grip hade varit bredare, som det är nu kommer händerna lite för nära varandra. Dessutom hade vi gärna sett att versionen som ger extra lång batteritid hade följt med i paketet, nu säljs den separat.

På minussidan bör också nämnas att handkontrollen är lite osmidig när du använder de båda delarna separat, detta då knapparna hamnar på olika ställen för de båda spelarna.

Nintendo Switch Separata kontroller
En kontroll blir två.

Vi har även upptäckt att bluetooth-anslutningen kan försvinna under några sekunder, i värsta fall räcker det för att du ska hinna dö i spel som The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Förhoppningsvis kommer buggen att åtgärdas med en uppdatering av mjukvaran inom kort.