65-tumsskärmen tornar upp sig och vi imponeras direkt av den snygga och avskalade designen. Den tunna metalramen kröns av ett riktigt stilfullt stativ i nederkant. Konstruktionen känns helt enkelt påkostad och genomtänkt utan att spreta för mycket åt något håll.

Med tanke på specifikationerna ser det på förhand riktigt bra ut, dels för att det är en Android-tv, dels med tanke på prislappen. Men hur är det med utbudet av appar och användarvänligheten – kan Philips slå Samsung, som imponerade stort på oss tidigare i år med modellen UE65KS9005, på fingrarna?

Philips 65PUS7601
Riktigt usel fjärrkontroll.

Installationen tar något längre än vad vi är vana med. Ska du utnyttja tv:n till max bör du ansluta den till ditt Google-konto och efter det ska det synkas och uppdateras. Givetvis går det även att skapa ett nytt konto via Google Play-appen, om du nu mot förmodan saknar det.

65PUS7601 levereras med en fjärrkontroll som har ett komplett QWERTY-tangentbord på baksidan. Detta är något vi sett tidigare från Philips och som ger en snabbare inmatning än att styra en pil på skärmen. Riktigt bra! Fjärrkontrollen känner även av vilken sida som är uppåtriktad för att undvika feltryckningar på motsatt sida. I övrigt är fjärrkontrollen riktigt usel och mest ett myller av knappar, varav flera är svårt att tyda vad de har för funktion. Styrfunktionsknappen är både pek- och tryckkänslig vilket gör att markören hoppar omkring lite hur som helst i menyerna. Irriterande och onödigt.

Inställningsmenyn dyker upp på höger sida efter ett knapptryck (och även längs ner i huvudmenyn) och skulle kunnat vara relativt enkel att navigera i om det nu inte vore för den överkänsliga multifunktionsknappen och en salig röra av undermenyer som är svåra att hitta rätt i. När vi väl hittat rätt finns det emellertid en hel del inställningar för både bild och ljud samt för Ambilight-funktionen.

Jo, det är en Philips-tv och då ingår tillverkarens säregna teknik med led-lampor på baksidan av tv:n, lampor som ska ge en mer ”uppslukande upplevelse”. Skenet lyser upp ytan bakom tv:n och det går att välja om ljuset skall följa händelserna i bilden eller ljudet. Antingen gillar man funktionen eller inte, men visst är effekten påtaglig.

Philips 65PUS7601

Själva menysystemet för appar och tjänster fungerar bra när du väl vant dig. Det är fortfarande en bra bit från Samsungs system, men hemskärmen summerar din profiluppsättning på ett tydligt sätt. För att installera nya applikationer är det bara gå in under Google Play och välja och vraka mellan de tusentals olika appar som finns att tillgå, precis som på din Android-smartphone.

Vi saknar dock populära streamingtjänster som Viaplay och HBO. Och även om dessa i och för sig går att nå via webbläsaren är en dedikerad app att föredra. Google Play film samt Film 2 home finns däremot, liksom Netflix som till och med har förärats med en snabbknapp på fjärrkontrollen.

Philips 65PUS7601
Gott om anslutningar

Ljudkvalitet är av tradition ett av Philips starka kort. På baksidan hittar vi två små subwoofers som ger mer tyngd i ljudet vid både musikavlyssning och filmtittande. Inställningsmöjligheterna är bra och det är enkelt att styra ett externt ljudsystem via Easylink-funktionen.

Viktigast av allt är ändå kvalitén i bilden och här gör inte 65PUS7601 bort sig på någon punkt. Philips använder Perfect Pixel Ultra HD Engine för bildbehandling, som ska ge djupare svärta, ljusare vit färg och mer levande färger. Vi upplever minimalt med störningar i rörelseskärpan och bildbehandlingen gör ett riktigt bra jobb.

Färgerna är naturtrogna och mättade utan att se överdrivna ut när vi utgår från standardbildläget. Skärpan, speciellt i 4k-upplösning, är fantastisk och ljusstyrkan går att ställa upp rejält, vilket kan vara en fördel i dagsljus.

Svärtan går att ställa källardjup men då går vissa detaljer förlorade i de mörkaste partierna. Men överlag får du mycket bra bild för pengarna – det är i stort sett bara kontrastomfånget som skiljer modellen från dyrare alternativ på marknaden. Värt att nämna är att 65PUS7601 inte har 3d-stöd, precis som Samsungs senaste modeller.