Att göra ett ordentligt test av en robotgräsklippare tar tid, och när vi kände oss klara med Robomows nya RS 615-modell var årets gräsklipparsäsong slut. Är då det här en modell du ska passa på att köpa till nästa säsong?

Robomows RS 615 är en redig maskin, något som märks redan när vi lyfte ur den ur kartongen. Klipparen ska enligt specifikationerna klara 1 500 kvadratmeter, och det fixade testmaskinen galant. Den enorma klippbredden på 56 cm brädar dessutom många vanliga gräsklippare med förbränningsmotor.

De två roterande 3-bladsknivarna är genialt placerade i maskinens yttersta kant med det främre stödhjulet emellan sig. Detta möjliggör en fenomenal kantklippning som många andra robotklippare bara kan drömma om.

Robomows RS 615

Då vi testar många robotklippare på en säsong så använder vi normalt sett en befintlig slinga som redan ligger utplacerad, men det gick inte i RS 615:s fall. Den breda klippbredden gör helt enkelt att den krävde en ny installation på vår testtomt. Det här är förstås inte ett problem som den normala köparen springer på.

Efter den sedvanliga installationen som gick smidigt efter att vi lagt ner den nya kabeln slås vi av den förlegade menyn och användargränssnittet. Det blir en himla massa tryckande på den minimala inställningspanelen och även om det nästkommande valet ofta är det rätta så förvånas vi av den simpla panelen på en så pass dyr och modern maskin.

Vi lyckades heller aldrig få igång gsm-modulen trots att den, genom appen, säger att den är klar. Appen är tydlig och bra med de viktigaste funktionerna och vi kan använda den så fort vi är inom bluetooth-avstånd, men inte annars. Vi hade inte heller möjlighet att testa den intressanta funktionen ”Turboklipp” som ska ersätta den första klippningen varje säsong som annars måste skötas med en traditionell klippare.

Omdöme

Avsaknaden av fungerande gsm-uppkoppling var lite trist, men faktum var att det i praktiken inte spelade så stor roll då maskinen gick under fem veckor med endast ett avbrott. Riktigt imponerande! Driftsmässigt är den helt enkelt en av de bästa maskinerna vi testat, endast Husqvarnas betydligt dyrare klippare matchar Robomows RS615. Och då snackar vi en helt annan prisklass.

plus

Klippbredden.
Driftsäkerheten.

minus

GSM-installationen (fungerade ej)
Installationspanelen.
sladdade en hel del när löven började falla.

Fakta Robomow RS 615

Tillverkare: Robomow
Rekommenderat pris: 19 990 kr
Maximalt klippområde: 1 500 kvadratmeter
Maximal lutning: 36 procent
Batterityp: Li-ion
Klipptid/laddning: 260 min
Laddningstid: 55-70 min
Energiförbrukning: 21 kWh/mån
Klipphöjd: 20-80 mm
Klippbredd: 56 cm
Klippsystem: 2 st trebladiga knivar
Ljudnivå: 66 dB

Betyg: 4 av 5