Fler tv-tester
De flesta tv-apparater vi testar är de stora, vräkiga och oftast alldeles för dyra nya toppmodellerna. Det är inte så konstigt det, för det är ju där det dyker upp nyheter värda att granska. Bättre skärmteknik, fler funktioner under huven, nya smarta fjärrkontroller, cool design och en allt större bildtya.
Men är det den tv:n du egentligen behöver? De flesta av oss har fortfarande inget vettigt behov av 4k, ingen plats för en 65-tummare och lär inte ha någon glädje av avancerade nya innovationer som hdr och Dolby Atmos, och allt vad det nu heter. I alla fall inte på flera år.
Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!
Prisvärd andra-tv
Kanske har du redan en grym tv i toppklass i vardagsrummet, men vill ha en tv att sätta upp på väggen i sovrummet för att kunna somna till Netflix?
Där kan vi nöja oss med en bra full hd-tv, det vill säga 1080p, och med en lite mindre storlek. 42 tum och uppåt är fortfarande stort nog för de allra flesta rum. Samtidigt har vi vissa minimikrav på vad en bra tv ska innehålla. En bild med bra färger, betraktningsvinklar och hygglig kontrast ska inte behöva kosta hutlösa summor pengar, likaså ska ljudet hålla en anständig klass.
Det viktigaste är kanske uppkopplingsmöjligheterna. De flesta köper inte en tv, kopplar in antennsladden, gör en kanalsökning och nöjer sig med det. Nej, tv:n är skärm för din Chromecast, Apple TV eller spelkonsol, Spotify-spelare och uppspelningsplats för Netflix, Youtube, Play-kanaler och filmerna lagrade på nasen i hemmanätverket.
Mycket för pengarna
I det här testet har vi tittat på några av de allra billigaste smart-tv vi kunde hitta ute i handeln idag. Med smart-tv menar vi en tv med en appbaserad plattform samt uppkoppling till ditt lokala nätverk och internet.
Prisspannet på våra tv-apparater är mellan 3 500 och strax över 5 000 kronor, och för det får vi mellan 40 och 50 tum stora tv med 1080p-upplösning (minst), nätverksuppkoppling (för det mesta både trådad och trådlös) och grundläggande funktioner, som uppkopplad kanalguide.
Samtliga har stöd för usb-disk som de kan använda för att spela in tv-program eller spela upp filmfiler och musik från egna mediespelarprogram. I de flesta fall kan du även ansluta till dlna-mediaservrar på lokala nätverket.
Alla tv-apparaterna i testet har också en handfull grundläggande populära medietjänster som Netflix, Youtube och åtminstone en av de stora svenska filmströmmartjänsterna installerade eller tillgängliga i appbutiken. Dessutom levereras de med inbyggd webbläsare. Det hade vi dock lika gärna kunnat vara utan. I dagsläget har vi inte sett en enda webbläsare i en smart-tv som inte är vedervärdigt jobbig att använda – inte ens i de bästa och dyraste tv-modellerna.
Inga avancerade funktioner
Det vi inte får i den här prisklassen är de senaste och mest avancerade bildteknikerna. Vi får också klara oss med enklare prestanda för att köra appar och för att strömma media. Mer avancerade funktioner som röststyrning, inbyggda kameror, avancerade fjärrkontroller med rörelsesensor eller inbyggt tangentbord lyser också med sin frånvaro.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi sökte på Prisjakt.nu efter tv med smart-tv-plattform i storleksklassen 42-50 tum och ett pris på 5 000 kronor eller lägre, samt lanserad under 2015 eller 2016. Sedan kontaktade vi samtliga tillverkare med produkter i den kategorin och bad dem skicka en lämplig testdeltagare.
Två tillverkare meddelade att de inte hade någon aktuell modell som kunde matcha kriterierna. I de fallen valde vi att ta in produkter som föll marginellt utanför ramarna. En som var ett par hundralappar dyrare, och en som bara var en 40-tummare. Vi kompletterade även testet med en mindre känd tillverkare, Digihome, vars tv vi lånade från Cdon.com.
Tv-apparaterna testades fabriksnya eller systemåterställda och efter eventuell uppdatering av dess programvara. Tv-signal togs från digitala marknätets basutbud, och enheterna testades med wifi-uppkoppling om de stödde det, annars med fast nätverk.
Som mediekällor använde vi Youtube och Netflix i enheternas egna appar, en pc med hdmi 2.0-utgång samt h264-film och mp3-musik på usb-enhet via tv:ns mediaspelare.