Panasonic TX-40DS500E

Liten i måtten men storartad bild

Ambitionen var att testa tv-apparater på 43 tum eller större, men Panasonic hade ingen smart-tv i den storleken i vår prisklass, därför fick vi kompromissa och tog in en 40-tummare istället. Det handlar ju mest om hur långt du sitter från tv:n, så det kan bli en bra storbildsupplevelse för en del användare med denna ändå. Men tänk som sagt på att den är ganska liten i måtten.

För övrigt är det en riktigt trevlig liten sak, med en stadig fot, tunna ramar tunt bilden och en kombination av svart plast och eleganta avfasade metallytor som ger den en smålyxig look. I alla fall framifrån, baksidan är ganska bulkig och i standardmatt plast.

Även här är det snålt med anslutningar. Minst en hdmi-ingång till hade varit bra. Men när vi väl pluggat in något i en av de två vi får blir vi inte besvikna. Panasonic brukar ha hög lägstanivå på bildkvaliteten och TX-40DS500E är inget undantag. Det är rejäl stuns i färgerna, fin kontrast med bra svärta för den här prisklassen och mycket goda möjligheter att ställa in bilden efter eget tycke och smak. En ljussensor anpassar styrkan efter rummet. Ljudet är även det klart och rent, med skön tydlighet i basen och goda möjligheter att ställa in ljudbilden.

Panasonic TX-40DS500E

Vi får med en stor och lite kantig fjärrkontroll. Den är lätt at använda och ger oss snabba tydliga genvägar till flera funktioner, inklusive en Netflix-knapp, vilket verkar vara på modet just nu. Men den kunde varit lite bekvämare att greppa.

Panasonic har också en fjärrkontroll-app till Android och IOS som förutom smidig kontroll för navigation och textinmatning har kul funktioner som att kunna ”svepa” upp bilder på skärmen.

Vi får ett överlag snyggt och lättjobbat smartsystem, men ibland blir det lite många klick för att komma dit man ska. Menyerna är snabba, responsen är bra och det är lätt att navigera. Du kan välja mellan olika upplägg på startskärmen eller till och med skapa din egen layout.

Panasonic TX-40DS500E
Innehållsrikt, snyggt och mycket anpassningsbart.

Många bra appar är installerade vid leverans. I Viera Market finns ett hundratal olika appar. De flesta är engelskspråkiga medieappar och småspel, men en del är på andra språk, framför allt tyska. Värt att installera är Youtube, för den är inte förinstallerad.

En intressant funktion är att du kan ställa in tv:n som in-house tv-klient. Det innebär att du har tv-mottagare i annan Viera-tv och strömmar till innehåller till den här.

Fakta Panasonic TX-40DS500E

Kontakt: www.panasonic.se
Bildstorlek: 40 tum
Upplösning: Fhd, 1080p
Uppdateringsfrekvens: 400 Hz BMR
Tv-mottagare: Analog, digital DVB-T/DVB-T2/DVB-C
Anslutningar: 2 st hdmi, scart, konponent, antenn, audio in, lan, usb, hörlur, s/pdif ut
Wifi: Ja
Bluetooth: Nej
Skärmspegling: Ja
Stöd för usb-disk / dlna: Ja/ja
Smart tv-system: Viera tv
Webbläsare: Ja
Medföljande appar: Netflix, SF Anytime, Youtube, SVT Play, Viaplay, AccuWeather, webbläsare, klocka, kalender, anteckningar m.fl
Storlek: 90 x 19 x 56,5 cm
Stöd för väggfäste: VESA
Energiförbrukning: ca 38 W
Övrigt: In-house tv-klient
Pris: 4 990 kr

Cdon
plus

Bra bildkvalitet.
Bra ljud.
Snyggt och smart smart-system.

minus

Bara 40 tum.
Få hdmi-ingångar.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10