Philips 43PUT6401

Mest för pengarna trots högre pris

Philips hade tyvärr inte en enda smart-tv som föll under vårt pristak på 5 000 kronor. Det finns en lite äldre modell i handeln i skrivande stund, men den är på väg att tas ur sortimentet. Därför valde vi att ta in en tv som var marginellt för dyr. 43PUT6401 kostar 5 400 kronor. Så har du snålt i kassan kan det bli lite mycket.

Men har du en femhundring extra i budgeten så är den väl värd pengarna. Här får vi inte bara en snygg och välbyggd smart-tv, vi får dessutom en tv med äkta 4k-skärm, mer kvalitet och modernare funktioner än någon annan vi kan hitta för den slanten. Det finns en lovande LG-tv med 4k för samma pris, men vi är osäkra på om den är utrustad med rätta smart-tv-systemet. Det finns också en modell från Hitachi som verkar ha allt, men den fick vi tyvärr inte tag på för att testa.

4k-bild blir grymt skarpt på en 43-tummare. Ska du köra 4k-innehåll via tv-appar som Youtube behöver du dock plugga in dig visa fasta nätverksporten. Wifi-prestandan i 43PUT6401 är duglig, men inte så bra.

Philips 43PUT6401

Det är även hög kvalitet på kontrast och svärta. Däremot tycker vi att den är lite väl entusiastisk i färgprofilerna som i de allra flesta fall ger grälla färger med aggressiv mättnad. Även i standard-läge tvingas vi gå in i menyerna och ställa ner det manuellt, men då får vi till det riktigt bra till slut. Det bjuds på nio förinställda profiler, varav endast en tar det lite lugnt med färgerna.

Bilden imponerar för den här prisklassen, men ljudet imponerar faktiskt ännu mer. Det är underbart rent och krispigt, samtidigt som det finns tydlighet i basen. Däremot känns som så ofta de förinställda ljudprofilerna ganska vilse. Här bör du ställa in en personlig equalizer det första du gör.

Tv:n har en tunn grå kant framtill och grov svart plast baktill. Baksidan är verkligen inte snygg, men den möblerar man ju för det mesta för att slippa se i alla fall. Och en Philips-tv som denna ska definitivt stå mot en vägg, eftersom den har funktionen Ambilight inbyggd. Det innebär att den har en krans med dioder på baksidan som lyser upp väggen med stämningsbelysning som anpassar sig till bilden. Det kan bli riktigt effektivt i vissa situationer, som när man tittar på film eller spelar spel.

Baktill hittar vi också generöst många hdmi-kontakter och även usb 3-port. Inbyggda mediaspelaren hör till de bästa i testet. Du kan spela upp från lokal disk, delade mätverksmappar, dlna-servrar och även direkt från ett Dropbox-konto.

Philips 43PUT6401
Android i tv-form blir bara bättre och bättre.

Philips har valt att satsa på Android som operativsystem för smart-tv. Det är inte lika lätt att navigera i som en del av konkurrenternas system, men å andra sidan är möjligheterna stora. Apputudet är imponerande och det mesta vi kan tänkas vilja ha går att få tag på. Den har även inbyggd Google Cast-klient, så det är precis som om du hade en inbyggd Chromecast.

Ibland blir dock Android lite förvirrat eftersom grundinställningen för textinmatning är röstdiktering. Problemet är att vi inte har någon mikrofon, vare sig i tv:n eller i fjärrkontrollen, som en del dyrare Android-tv från Philips och Sony har. Det hade varit trevligt att kunna välja bort i menyerna och få upp virtuellt tangentbord istället, men hur det går att göra lyckas vi inte lura ut. Bäst blir det med ett usb- eller bluetooth-tangentbord inkopplat (japp, den har bluetooth-stöd också).

Det här är väldigt mycket för pengarna, även om vi drar av ett poäng för att den gick över vår ursprungliga pristak, så går den segrande ut testet.

Fakta Philips 43PUT6401

Kontakt: www.philips.seM3 Bäst i test
Bildstorlek: 43 tum
Upplösning: Uhd, 2160p
Uppdateringsfrekvens: 100 Hz sub-field
Tv-mottagare: Analog, digital DVB-C, DVB-S, DVB-T, DVB-T2
Anslutningar: 4 st hdmi, komponent, scart, antenn, 2 st usb 2, usb 3lan, stereo audio in, hörlur, s/pdif
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja
Skärmspegling: Ja
Stöd för usb-disk / dlna: Ja/ja
Smart tv-system: Android TV
Webbläsare: Ja
Medföljande appar: Netflix, Youtube, SF Anytime, Film2Home, Deezer, Gamefly, m.fl
Storlek: 96,5 x 20,3 x 60,3 cm
Stöd för väggfäste: VESA
Energiförbrukning: ca 112 W
Övrigt: Ambilight, Google Cast-mottagare, multiroom-klient
Pris: 5 390 kr

plus

4k med bra bildkvalitet.
Överraskande bra ljud.
Gott om anslutningar.
Många smarta funktioner.
Android och Google Cast.

minus

Lite dyrare.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10