Samsung UE49K5605

Stor Samsung som pryder vardagsrummet

Samsung ställer upp med största tv:n i testet på 49 tum. Den är också tveklöst snyggast, med en tunn, silverglänsande ram, elegant och stadig (men svårmonterad) fot och till och med designtänk på baksidan med en blank, lätt välvd yta i lacksvart plast.

Baktill sitter givetvis också ett gäng kontakter, fast med mer fokus på nya moderna anslutningar än gammal skåpmat. Det här är enda tv:n i testet som har skippat scart-kontakt. I gengäld får vi en extra hdmi-kontakt, vilket vi uppskattar mer. Även programkortsläsare för digital-tv ser till en början ut att fungera, men det visar sig vara en separat modul som ligger i kartongen, och som vi trycker fast baktill. Det gör inte så mycket då det är något som många ändå inte använder, om de till exempel kör med digitalbox eller nöjer sig med fria marksända utbudet.

När det gäller bildkvalitet har vi inget att klaga på. Samsung ger oss snygg färgbalans och god ljusstyrka. Vi skönjer en aning ljusläckage längst ena kortsidan, men inte så mycket att det stör. Det är även lite blek återgivning av svarta ytor, men återigen helt ok för att vara i budgetklass. Vi får fyra förinställda bildlägen, men tycker att standardläget är alldeles utmärkt. Det går också att justera det mesta i detalj om du gräver dig ner på djupet i menyerna.

Samsung UE49K5605

Vi hittar också två speciallägen, Sport och Spel. Sportläge innebär bland annat snabbrepriser om du har en usb-disk inkopplad, men om det gör något för bilden är svårt att säga. Spelläget ska ge extra bra bild samt synkad bildfrekvens som passar för spelkonsoler. Vad det innebär mer exakt är dock oklart. Sportläget har egen knapp på fjärrkontrollen, men spelläget kommer du åt via menyerna.

Ljudet är tyvärr inte lika trevligt som bilden. Det är platt, trist och utan detaljer i diskanten. Bäst låter det när vi ställer om till filmläge i ljudinställningarna. Dock fortfarande aldrig riktigt bra. Ett par externa högtalare via optiska ljudutgången eller trådlöst med bluetooth är att rekommendera. Med bluetooth kan du också koppla in både tangentbord och spelkontroll.

Smart-tv-systemet är diskret. Vi ser en liten app-list nertill men tv-innehållet tar fortfarande upp större delen av skärmen. App-butiken vill att vi loggar in med Samsung-konto för att få tillgång till Samsung Smart Hub, men det verkar vi inte få ens när vi verifierat vårt konto.

Samsung UE49K5605
Samsungs Tizen-baserade smart-os tar inte upp mycket plats från tv-bilden.

Ganska få appar är förinstallerade. Vi får Youtube, Netflix, SF Anytime och Tunein som känns värda besväret. I butiken finns ytterligare ett 50-tal appar varav de flesta är videotjänster på olika språk. Viaplay och C More finns, men inga andra svenska playkanaler. Plex-app och spelströmningstjänsten Gamefly hör till de mest intressanta där.

Lite vid sidan (nås endast med en speciell knapp på fjärrkontrollen) hittar vi en funktion som ger oss Twitterflödet på sidan av skärmen. Kul, men vi tröttnar snabbt eftersom det är väldigt krångligt att ställa in på att till exempel söka på nya trender och hashtaggar.

Fakta Samsung UE49K5605

Kontakt: www.samsung.seM3 rekommenderar
Bildstorlek: 49 tum
Upplösning: Fhd, 1080p
Uppdateringsfrekvens: 50 Hz äkta
Tv-mottagare: Analog, digital DVB-T/DVB-T2/DVB-C
Anslutningar: 3 st hdmi, komponent, komposit, antenn, 2 st usb, lan, audio in, digital audio ut
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja
Skärmspegling: Nej
Stöd för usb-disk / dlna: Ja/ja
Smart tv-system: Tizen Smart TV
Webbläsare: Ja
Medföljande appar: Netflix, Youtube, SF Anytime, TuneIn, Digital Concert Hall
Storlek: 110,6 x 31 x 70,3 cm
Stöd för väggfäste: VESA
Energiförbrukning: ca 54 W
Pris: 5 290 kr

prisjakt
plus

Stor, slimmad och snygg.
Bra bildkvalitet.
Enkelt smidigt smart-system med flera roliga funktioner.
Extra hdmi-ingång.

minus

Måttligt med appar.
Inte så imponerande ljud.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10