Sony KDL-48WD653

Snygg men plastig Sony utan Android

Sony KDL-48WD653 är en 48-tummare i 1080p-upplösning. Ingenting för små vardagsrum och du bör inte sitta för nära om du inte gillar pixlar i storformat. Det här är på avstånd en riktigt elegant tv med tunna kanter runt skärmen och blanka och matta räfflade ytor som vill imitera borstad metall. Men allt är i själva verket i plast och det syns också på nära håll – fogarna är småfula och framför allt är foten lätt svajig.

Här får vi återigen irriterande få videoingångar. Bara två hdmi varav en stödjer så kallad arc, samt en stor scartkontakt. Det är också ont om ljudutgångar. Ett hörlursuttag, och ingenting annat. Men vi får dubbla usb-portar, vilket ju kan vara bra.

Fjärrkontrollen är stor, bekväm och lätt att använda, men även den lite väl plastig. Och även här finner vi en dedicerad Netflix-knapp.

Sony KDL-48WD653

Till skillnad från Sonys toppmodeller är smart-tv-systemet inte Android TV, utan ett betydligt simplare system byggt på Operas app-utbud. Det är med andra ord samma som i billiga Digihome-tn:n. Systemet är dock egendesignat och väldigt enkelt att navigera i – men det beror främst på att det finns väldigt lite att göra. Ett tryck på Hem-knappen ger oss en startmeny nere till vänster, precis som i en Windows-dator. Där kan vi gå till en app-meny (som också är app-butik), kanalguide eller mediaspelare och inspelade program, om vi först har pluggat in en usb-disk.

Förutom en handfull mediaappar (Netflix, Youtube, SF Anytime, med flera) finns ett par intressanta extra appar. Dels Photo Sharing Plus, som låter dig visa bilder från telefonen via nätverket. Dels Fotoramsläge, som visar klocka och kalender samt ett bildspel som spelar upp musik. Här kan du givetvis välja egna bilder och musik på usb-minne.

Sony KDL-48WD653
Sony kör inte Android i sina billigare tv, utan ett enklare system. Nackdelen är färre funktioner och appar, fördelen ett extra lättnavigerat system.

Inställningsmenyer är snygga, lättnavigerade och rediga. Vi får bra möjlighet att ställa in det mesta i bildväg eller välja ett av många förinställda lägen. För en gång skull känns det som om de passar för vad de utger sig för. Väljer vi Foto får vi en behagligt neutral bild, Biograf ger lite varmare toner, mer färg och dämpat ljus för nersläckt salong, Spel trycker upp skärpan och kontrasten för skön stuns i upplevelsen och Grafik passar perfekt för att koppla in en dator, med pixelmappning och avstängt skärpefilter. Sedan finns lägena Sport och Musik, som vi inte riktigt förstår vad de gör.

Bilden är allmänt helt okej, men vi får lite låg svärta och påtagligt ljusläckage från ena sidan. För prisklassen är det dock helt klart godkänt.

Ljudet imponeras vi däremot inte av. Det är platt och rörigt och utan vare sig övertygande bas eller diskant. Standard låter vedervärdigt medan Musik tar bort all bas. Bästa förinställda läget för det mesta är märkligt nog Sport.

Fakta Sony KDL-48WD653

Kontakt: www.sony.se
Bildstorlek: 48 tum
Upplösning: Fhd, 1080p
Uppdateringsfrekvens: 200 Hz sub-field
Tv-mottagare: Analog, digital DVB-T/DVB-T2/DVB-C
Anslutningar: 2 st hdmi, scart, antenn, lan, 2 st usb, hörlur
Wifi: Ja
Bluetooth: Nej
Skärmspegling: Ja
Stöd för usb-disk / dlna: Ja/ja
Smart tv-system: Opera TV
Webbläsare: Ja
Medföljande appar: Netflix, Youtube, SF Anytime, TuneIn, Digital Concert Hall m fl.
Storlek: 109 x 23,5 x 68,1 cm
Stöd för väggfäste: VESA
Energiförbrukning: ca 63 W
Pris: 4 890 kr

prisjakt
plus

Godkänd bildkvalitet.
Lättnavigerat.
Ett par kul extrafunktioner.

minus

Mindre bra ljud.
Få bra appar.
Vissa problem med wifi.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10