Det är nya tider i spelbranschen. Playstation 4 Pro är inte enbart en konsol tänkt att för att passa våra nya 4k-apparater – den markerar även ett tydligt skifte för konsoltillverkarna. Sony har nämligen aldrig tidigare uppdaterat en konsol med ny teknik mitt under en konsolcykel.

Eftersom även Microsoft går i samma tankar med sin kommande Scorpio finns det läge att tro att konsolmarknaden framöver kommer att se helt annorlunda ut, med uppdateringar likt de vi har på mobilsidan.

Missa inte: Här är bästa spelen till Playstation 4 just nu

PS4

Äntligen 4k i Playstation 4

Så vad är då Playstation 4 Pro för någon konsol? Kort förklarat är det en uppdaterad version av Playstation 4, som klarar av 4k-upplösning (3,840 x 2,160 pixlar) med hdr-teknik. Dessutom har den mer kraft under huven, vilket gör att utvecklarna bland annat kan lägga in fler grafiska detaljer och få spelen att flyta på bättre.

Läs även: Här är Playstation 5

Det ska sägas att Playstation 4 Pro inte riktigt fixar att driva samtliga högbudgetspel i 4k, åtminstone inte i dagsläget. Sony själva menar dock att konsolen är såpass duktig på att själv fylla i de pixlar som saknas att skillnaden på äkta 4k och uppskalad 4k med Playstation 4 Pro knappt blir märkbar. Här får vi lov att återkomma när vi testat mer.

Klart är i alla fall att Sony gör sitt bästa för att övertyga oss om hur förträfflig Playstation 4 Pro är. När vi besöker speljätten i London är Gran Turismo-pappan Kazunori Yamauchi rent av eld och lågor över att vi numera kan se exakt hur röd en Ferrari är i kommande Gran Turismo Sport. 

PS4

Hur nödvändig just den detaljen är låter vi vara osagt, men visst går det ett sus genom pressrummet när Kazunori Yamauchi växlar mellan 1080p och hdr-läge i 4k. Här syns det tydligt att färgerna kommer fram mer, att solen tycks fungera som egen ljuskälla och att lamporna på sportbilarna lyser tydligare än någonsin tidigare.