Det är alltid lika roligt och förväntansfullt varje gång ett par nya lurar från Sennheiser landar på redaktionen. Det är liksom ingen risk för att du under några dagar är tvungen att leva med, och utvärdera, en riktigt usel produkt. Tvärtom, den här tillverkaren kan ljud och har man riktig tur har de även adderat någon ny skön funktion.

Sennheiser PXC 550

Designmässigt är PCX500 ingen kioskvältare. Det är snarare ett formspråk som förmedlar återhållsamhet och tradition framför grälla färger och annat tidsenligt. Därmed inte sagt att de är fula. De droppformade over ear-kåporna inger en känsla av förtroende och komforten är för övrigt i världsklass.

PXC550 är tillverkarens nya brusreducerande lurar som ska ta upp kampen med bland andra Sony MDR-1000X samt Bose QC 35 med liknande prestanda och prislapp. Och på förhand ser dessa dyrgripar onekligen ut att kunna ge konkurrenterna en match.

Enkelt handhavande - som taget ur skolboken

Hörlurarna är trots sin storlek smidiga att ta med sig och är vikbara för att ta så lite plats som möjligt. Samtidigt som du vinklar upp kåporna sätts de även igång. Samma sak när du vinklar tillbaka dem, då stängs de av – en smart strömsparfunktion. Att sammankoppla lurarna med din smartphone går smärtfritt och snabbt, antingen via en traditionell bluetooth-sökning eller via nfc, och under förloppet får du hela tiden tydliga röstanvisningar som guidar dig rätt.

Sennheiser PXC 550

Funktionsmässigt finns en hel del att leka med: På den ena kåpan finns reglage för brusreducering som går att ställa i två nivåer, max eller anpassat, och bredvid finns en knapp för de olika effektlägena. Dessa är fyra till antalet: ”Off” ”Club”, ”Speech” eller ”Movie”. Här lan du alltså snabbt skifta mellan olika ljudinställningar. Men det är i den dedikerade appen det riktigt roliga börjar.

I appen får du på startsidan en snygg översikt över vilken låt som spelas och de olika inställningar du kan välja mellan. Här finns en riktigt bra equalizer liksom de olika fasta effektlägena. Här finns ytterligare ett sådant, ”Director”, för ett personligt favoritläge. I appen kan du även steglöst ställa in styrkan på brusreducering, förutsatt att reglaget på kåpan är i det anpassade läget.

Riktigt smart och användbart, exempelvis om du vill få bort en del brus men även vill kunna höra konversationer. För att kunna nyttja equalizern krävs filer lagrade på enheten eller via streamingtjänsten Tidal – som för övrigt ingår gratis i 90 dagar. Någon implementerad Spotify-funktion finns emellertid inte.

Sennheiser PXC 550
Snyggt, bra funktioner och användarvänligt

Själva brusreduceringen är riktigt bra och anpassar sig efter det omgivande ljudet. Sennheiser kallar den adaptiva funktionen NoiseGard Hybrid och enkelt förklarat innebär det att ju högre bullret är omkring dig, desto mer arbetar systemet för att stänga det ute. Vi kan bara konstatera att det fungerar riktigt bra! En annan bra funktion är en inbyggd begränsare som eliminerar plötsliga och extrema toppar på ljudnivån.

Gällande ljudprestanda blir vi även här övertygade. Basen går, om du så önskar, riktigt djupt utan att kännas instängd. Mellanregistret och diskanten levererar enastående klarhet och delar tydligt upp frekvenserna över hela registret mellan sig. Att höja eller sänka volymen samt byta spår eller pausa musiken görs genom att tappa eller svepa med fingret över den högra kåpan. Grymt smidigt och du behöver i stort sett aldrig plocka fram mobilen när du väl valt spellista.