Bethesda har finputsat texturerna i spelet för matcha pc-versionen från 2011. Det kanske inte är den bästa tekniken vi serveras, men studion har ändå gjort ett fint jobb med att öka skärpan på spelets detaljrikedom och förbättrat ljussättning som, för övrigt, är den mest radikala förändringen i spelet. Utvecklarna har använt sig av något som kallas för volymetrisk belysning vilket kort och gott gör att det ljus som kastas från sol eller måne, beroende på tid på dygnet, har en mer fysisk närvaro.

skyrim

Även själva spelet känns genomgående mer stabilt, speciellt för de som köpte Playstation 3-versionen. Det flyter på bättre och bilduppdateringen är mindre hackig vilket så klart uppskattas. I övrigt är det samma spel med samma träd, stenar, grusiga stigar och karaktärer. De småbuggar som vi redan 2011 retade oss på är även de kvar, vilket känns en aningen märkligt. Här känns det som att Bethesda varit lata och mest struntat i allt vad som heter QA och bara sett till att spelet är lite, lite snyggare.

Skyrim – nu med moddstöd på konsoler

Trevligt nog så är en av de största nyheterna med Skyrim: Special Edition det faktum att det numera går att installera moddar. Under förra generationen var detta en feature pc-spelarna förunnade men nu fungerar det alltså även på Playstation 4 och Xbox One. Av tekniska skäl är moddarna mer omfattande på Xbox One än på Playstation 4 då Sony har vissa begränsningar. Visst känns det en aningen surt men ändå bättre än inget stöd alls.

Och värt att notera är att all DLC skickas med i denna utgåvan vilket gör den extra matig.

skyrim

I slutändan är Skyrim: Special Edition ändå en trevlig uppdatering på ett fantastiskt spel. Det har samma magi nu som då och när vi spelar försvinner timmarna förbi. Visst, det hade varit trevligt om Bethesda varit mer noggranna med att plocka bort buggar, och absolut – lite mer en finputsad grafik hade uppskattats. En idé hade varit att öka bilduppdateringen från 30 till 60 bildrutor per sekund, men å andra sidan är det inget större störningsmoment.

Om du inte spelat The Elder Scrolls V: Skyrim innan så är Special Edition ett solklart köp. För dig som redan lagt dina beskedliga timmar på spelet så kanske det är en bättre idé att damma av din gamla Playstation 3 eller Xbox 360 och spela vidare där. Oavsett vad är Bethesdas magiska värld kallad Tamriel en värld att försvinna i. Så bra är det.

Fakta The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition

Format: Playstation 4, Xbox One, PC
Testat format: Playstation 4
Lansering: Ute nu
Pris: 479 kronor

plus

Stämingen är fortfarande magisk
Massivs med saker att göra
Moddstöd

minus

För lite nytt innehåll
Vissa irriterande småbuggar är kvar
Grafiskt hyfsat föråldrat

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning