Det vore en överdrift att påstå att Nintendo Entertainment System förändrade allt över en natt men faktum är att industrin knappast hade sett likadan ut om det inte vore just för NES.

Genom åren har Nintendo också varit flitiga på att hylla sin klassiska konsol – och inte bara genom otaliga Super Mario Bros- och The Legend of Zelda-uppföljare. Vi har exempelvis fått retroremixer innehållandes flera av de största klassikerna och dedikerade digitala butiker på Wii, 3DS och Wii U.

Kort och gott: Nintendo är väl medvetna om dragningskraften och knappast sena med att kapitalisera på den. 

NES


Svårt att inte falla pladask

Men frågan är om speljätten någonsin försökt spela lika tydligt på nostalgisträngarna som med Nintendo Classic Mini. Det här är nämligen en NES i miniatyrformat, komplett med samma typ av kontroller som vi nötte ut under åttiotalet. Konsolen är till och med utrustad med en power-knapp som lyser rött när du trycker in den, samt en reset-knapp (som i modern tappning ger dig tillgång till menyn). Det är naturligtvis omöjligt att inte falla pladask för greppet.

För att koppla in Nintendo Classic Mini i din tv räcker det att plugga in konsolen via HDMI. Strömförsörjningen sköts därefter av usb. Så snart allt är kopplat och klart är det bara att börja spela. Eller ja, sägas ska väl att sladden till kontrollen är såpass kort är du förmodligen kommer behöva ha Nintendo Classic Mini väldigt nära dig.

NES