2016 var ett märkligt år för Samsung, med både en av de största mobilsuccéerna i Galaxy S7 (och kanske framför allt S7 Edge) och en av de största flopparna och pr-katastroferna i Galaxy Note 7.
Det har på förhand känts som att Samsung behövt göra något alldeles extra för att leda bort uppmärksamheten från de trista nyheterna under hösten. Med Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus har de gjort precis det.
Samsung Galaxy S8 och S8 Plus, sida vid sida. Se jämförelse i filmen ovan.
De två nya modellerna är identiska på alla punkter förutom storleken (och givetvis vikten), samt batteriet. Och så priset, Galaxy S8 Plus är en tusenlapp dyrare. I övrigt rör det sig om samma hårdvara, lika mycket minne, samma kamera och exakt samma funktioner. Därför testar vi dem här parallellt, och noterar skillnaderna när det är aktuellt.

Det mest uppenbara med de nya modellerna är ett gäng nya designgrepp. För det första har Galaxy S8 inte platt skärm som Galaxy S7, nu är det istället böjda avrundningar på både Galaxy S8 och Galaxy S8 Edge. För det andra har telefonerna fått ett nytt skärmformat. Samsung har här gått ifrån traditionella 16:9 (samma som i de flesta datorskärmar och tv-apparater) till det mer långsmala 18,5:9. Det är nästan samma format som i nya LG G6 som vi testar nästa vecka, men den har istället 18:9.
I bägge fallen pratar tillverkarna om att en orsak till det nya formatet är att det är standard för biofilm och att strömmad film kommer att sändas i det formatet framöver. Med tanke på att både Samsung och LG samtidigt släpper alla nya premium-tv-modeller i 16:9 känns det dock som ett ganska tunt argument. De ville göra något nytt och sticka ut från mängden, helt enkelt.
Samsung Galaxy S8 - ställbar upplösning och maxat ljus
Mest av allt tycker vi att det känns som ett smart val i alla appar som vi konstant scrollar i. Skärmarna i både Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus är 1440 pixlar på bredden, men vi får extra många på höjden – och någon dryg centimeter extra skärmyta att titta på.
Det nya formatet fungerar dock inte hundraprocentigt i alla appar, då en del är designade för kortare skärmar, och det mesta i videoväg har ju åtminstone i dagsläget 16:9-format. Då får vi lite svarta kanter.

En intressant detalj är att skärmupplösningen är ställbar till 720p, 1080p och 1440p. Det blir inte nödvändigtvis mer pixligt på 720p, men foton, video och spel renderas i lägre upplösning, vilket spar batteri. Som standard står upplösningen på 1080p, och det fungerar bra i de flesta sammanhang, men vill du till exempel köra VR så kan det vara bra att ställa upp den.
Själva skärmpanelen är annars i absoluta toppklass. Det är samma knivskarpa amoled som i föregångaren, fast med ett par förbättringar. Mest uppenbart är en nästan bländande ljusstyrka på upp emot 1 000 cd/m2. Det är mer än en dubblering jämfört med Galaxy S7 (och de flesta andra mobilskärmar i branschen), och något du inte lär utnyttja mer än i extremfall. Ljusinställningen i mobilen varnar till och med för att ställa upp den så högt.
Varför är den så ljusstark då? Det har med hdr att göra. Galaxy S8-lurarna är de första som blivit Mobile HDR Premium-certifierade, och för att visa hela bredden av nyanser som det innebär behövs det både djup svärta (vilket amoled fixar) och hög ljusstyrka i ljusa partier.

Nästan helt kantfritt
Både Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus har ovanligt tunna skärmkanter på långsidorna. Samsung kallar detta för ”Infinity Edge” och i reklamen framställs telefonerna som kantfria. I själva verket är det bara marginellt smalare skärmkant på sidorna än vad vi sett i en del andra telefoner på senare tid. Men med smart design får Samsung kanten att upplevas som ännu smalare.
Med avrundade kanter, smart färgsättning och en viss optisk brytning i det böjda glaset distraheras vi från den verkliga skärmkanten och den upplevs därför som tunnare än vad den är.
Både Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus finns i tre olika färger: helsvart, eller med ljus- respektive mörkgrå kant och baksida. Vi tycker nog den helsvarta är läckrast, då den bäst bidrar till den där nästan kantfria upplevelsen.
Innehållsförteckning
Processor: 2.3GHz Quad + 1,7GHz Quad, Octa core, 64 bit, 10nm-processor.
Minne: 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rum för 256GB med microSD.
Skärm: 5.8 tum Quad HD 2960x1440 (570ppi) skärm.
Batteri: 3,000mAh, med snabbladdning via sladd eller trådlöst kompatibelt med WPC och PMA.
Mått: 148.9 x 68.1 x 8.0mm.
Vikt: 155g.
Kamera: Fram, 8MP (F1.7), bak, Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
Operativsystem: Android 7.0.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM.
Bluetooth: v5.0.
Anslutning: USB Type-C.
Platstjänster: GPS + Galileo + Glonass + Beidou.
Vattentät: IP68 certifiering.
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtryck, Gyro, Iris, Tryck, Proximity, Geomagnetic, RGB Light. Redo för Samsung KNOX.
Processor: 2.3GHz Quad + 1,7GHz Quad, Octa core, 64 bit, 10nm-processor.
Minne: 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rum för 256GB med microSD.
Skärm: 6.2 tum Quad HD super AMOLED 2960x1440 (529ppi) skärm.
Batteri: 3,500mAh, med snabbladdning via sladd eller trådlöst kompatibelt med WPC och PMA.
Mått: 159.5 x 73.4 x 8.1mm.
Vikt: 173g.
Kamera: Fram, 8MP (F1.7), bak, Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
Operativsystem: Android 7.0.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM.
Bluetooth: v5.0.
Anslutning: USB Type-C.
Platstjänster: GPS + Galileo + Glonass + Beidou:
Vattentät: IP68 certifiering.
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtryck, Gyro, Iris, Tryck, Proximity, Geomagnetic, RGB Light. Redo för Samsung KNOX.