Mindre Edge-strul

Själva avrundningen på skärmen går inte lika långt in på skärmen som på Galaxy S7 Edge, och är inte heller lika skarp som förut. Det är en nästan omärklig skillnad, men den tar hand om en del av de problem vi hade med Galaxy S7 Edge. Kontrastskiftningar och bildförvrängning är lite lika påtagliga i kanterna som de varit tidigare.

Det beror också delvis på att Galaxy S8-lurarna har Gorilla Glass 5 istället för Gorilla Glass 4, som hade ett underligt färgskimmer i ytan i snäva betraktningsvinklar. Med det sagt ser vi fortfarande en påtaglig skillnad i ljusstyrka och perspektivfel längst ut i kanterna av skärmen. För det mesta är det inget vi stör oss på, men i vissa fall irriterar det faktiskt lite. Speciellt när vi tittar på video i fullskärm.

Hello Bixby

Det yttre formatet är annars mest likt Galaxy S7 Edge, med böjt glas framtill och baktill, och en tunn ram runtom. Här har vi också samma små och pilliga knappar för påslagning och volym. Vidare hittar vi också en ny extraknapp på sidan som leder direkt till Samsungs egna smarta assistent Bixby – ett direkt svar på Siri och Google Nu / Google Assistent.

Bixby
Till vänster: Bixby-hemskärmen, Samsungs motsvarighet till Google Nu. Till höger: Bildsökning med bixby. Här tog vi en bild på en pava rödvin och fick upp hyfsat relevanta Pinterest-bilder.

Bixby är inte helt klar i skrivande stund, och du kan inte prata med den på annat än koreanska. Även om assistenten ska få stöd för engelskspråkig konversation inom kort känns det som en miss att den inte är implementerat vid internationell lansering. En svensk version är också utlovad, men det kan dröja till sen höst eller till nästa år. När den väl dyker upp utlovas en nivå av interaktivitet som påstås slå både Google och Apple, bland annat med möjligheten att ställa motfrågor till användaren för att optimera sökresultat och kommandon.

Det som fungerar i dag är vanliga textsökningar, och en riktigt rolig bildtolkningsfunktion. Du kan peka kameran på objekt i vardagen, och Bixby känner (åtminstone ibland) igen dem och slår upp relevant information. Exempelvs kan du fota en sevärdhet och sedan låta telefonen söka upp information om den eller scanna en meny och få den översatt.

Knappkänsla utan knapp

Den nya skärmen tar upp nästan hela framsidan, och därför har Samsungs klassiska hemknapp och tillhörande touchkontroller fått pensioneras. Nu får vi istället navigera direkt på skärmen. Samsung har dock inte övergett knappkänslan helt, och har installerat en motor bakom skärmen precis där den virtuella knappen sitter. Vi får i stort sett samma simulerade knappupplevelse där som i hemknappen på en Iphone 7. Apple gör det fortfarande aningen bättre, men Samsung är inte långt ifrån.

En annan sak som fått flytta är fingeravtrycksläsaren, och här är kanske den enda riktiga designmissen i Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus. Den sitter nu på baksidan, vid sidan av kameralinsen. Det är en synnerligen osmart placering av den och en rätt så svår plats att nå. Om en sådan funktion ska sitta på baksidan där man inte ser den måste den vara väldigt lätt att känna av med en fingertopp. Det är den definitivt inte.

Samsung Galaxy S8
Samma kamera som förr, fast med lite ny mjukvara. Numera har den fått sällskap av fingeravtrycksläsaren.

Vi får också två andra nya alternativ för inloggning: iris-scanning och ansiktsscanningen. Samsung själva säger att den säkraste av dessa är iris-scanning, näst säkrast är fingeravtryck, och minst säkrast (men däremot snabbast) är ansiktsscanningen. Vi har dock en hel del problem med att få iris-scannern att fungera bra. Både den och ansiktsscanningen kräver fördelaktigt ljus och att du noga riktar kameran. Då är det mycket enklare med ett fingeravtryck, alternativt att bara att peta in pin-kod på skärmen.

Fakta

Processor: 2.3GHz Quad + 1,7GHz Quad, Octa core, 64 bit, 10nm-processor.
Minne: 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rum för 256GB med microSD.
Skärm: 5.8 tum Quad HD 2960x1440 (570ppi) skärm.
Batteri: 3,000mAh, med snabbladdning via sladd eller trådlöst kompatibelt med WPC och PMA.
Mått: 148.9 x 68.1 x 8.0mm.
Vikt: 155g.
Kamera: Fram, 8MP (F1.7), bak, Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
Operativsystem: Android 7.0.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM.
Bluetooth: v5.0.
Anslutning: USB Type-C.
Platstjänster: GPS + Galileo + Glonass + Beidou.
Vattentät: IP68 certifiering.
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtryck, Gyro, Iris, Tryck, Proximity, Geomagnetic, RGB Light. Redo för Samsung KNOX.

Processor: 2.3GHz Quad + 1,7GHz Quad, Octa core, 64 bit, 10nm-processor.
Minne: 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rum för 256GB med microSD.
Skärm: 6.2 tum Quad HD super AMOLED 2960x1440 (529ppi) skärm.
Batteri: 3,500mAh, med snabbladdning via sladd eller trådlöst kompatibelt med WPC och PMA.
Mått: 159.5 x 73.4 x 8.1mm.
Vikt: 173g.
Kamera: Fram, 8MP (F1.7), bak, Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
Operativsystem: Android 7.0.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM.
Bluetooth: v5.0.
Anslutning: USB Type-C.
Platstjänster: GPS + Galileo + Glonass + Beidou:
Vattentät: IP68 certifiering.
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtryck, Gyro, Iris, Tryck, Proximity, Geomagnetic, RGB Light. Redo för Samsung KNOX.