De senaste nio åren har den svenska fildelningen legat och skvalpat mellan 20-25 procent. Så är även fallet i år, trots att streamingtjänster för såväl film som musik gått starkt framåt. Överlägset störst ökning står videotjänsterna för, som ser en nioprocentig ökning, från 29 till 38 procent, på bara ett år. Detta framgår av Internetstiftelsen i Sveriges (IIS) årliga rapport Svenskarna och Internet.

Svenskarna och Internet
Källa: Svenskarna och Internet, IIS 2016.

Det kan tyckas som en paradox, men faktum är att de svenskar som laddar ned illegalt via nätet också är mest villiga att teckna betalabonnemang på en streamingtjänst. Hela 60 procent av fildelarna betalar för streaming av musik och 53 procent gör samma sak inom ramen för sin film- och tv-seriekonsumtion. I jämförelse är det endast 39 procent bland icke-fildelarna som konsumerar musik på samma sätt, och 34 procent som tecknar abonnemang på exempelvis Netflix för att se på video.

En tänkbar orsak är enligt IIS att fildelarna i allmänhet konsumerar mer musik än de som inte fildelar. Innan cd-skivorna började dala i försäljning kunde man nämligen skönja samma trend även där.

Svenskarna och Internet är en riktigt matig undersökning som vi rekommenderar alla intresserade att kolla in. 2016 konstaterar man traditionsenligt att vi spenderar allt mer tid på internet och att medelsvensson nu snittar 24 timmars surftid i veckan. I genomsnitt innehar varje hushåll 2,07 datorer och 1,13 surfplattor, och över hälften av landets åttaåringar har blivit med egen smartphone.