För lite mer än två år sedan hittade Playstation VR till våra vardagsrum och gav oss möjligheten att stiga in i virtuella spelvärldar utan en kraftfull och dyr dator. Sedan dess har våra gamla tv-apparater stått och dammat i ett hörn medan all tid har spenderats i virtuella verkligheter.

Eller ja, så kanske det inte riktigt är – men under åren som gått har Playstation VR vuxit till en riktigt respektabel plattform med en handfull måstespel som bjuder på en spelupplevelse vars inlevelse är vida överlägsen än vad en vanliga tv-skärm kan erbjuda. Utanför de riktiga fullpoängarna finns det dessutom gott om både unika upplevelser och vanliga spel som får en helt ny dimension tack vare VR-funktionen.

I början av året lanserade Sony också en uppdaterad Playstation VR. Den nya modellen har smidigare lösningar för sladdar och hörlurar, samt att processordosan nu kan skicka igenom hdr-signaler till tv:n (inte headsetet). Prestandan är dock densamma. Att använda en Playstation 4 Pro istället för originalmodellen ger däremot en visuell boost till vr-spelen tack vare högre upplösning och mer detaljerade miljöer.

Men nog snackat. Om du har en Playstation VR hemma är det följande spel du ska lägga din tid på först. 


In death

20. In Death

Vandra runt i gotiska klostermiljöer och med en pilbåge mangla ner fiende efter fiende i jakt på guld och erfarenhetspoäng. Någon regelrätt progression finns inte, utan istället slumpas ett nytt område fram efter varje dödsfall. Och dö kommer du att göra, många gånger.

Likt många andra vr-spel är upplägget i In Death väldigt simpelt och spelet borde egentligen bli repetitivt efter en kvart eller två. Men tack vare stämningsfulla miljöer och köttiga strider kan vi inte lägga ner handkontrollen.

Spelas med handkontroll eller två Move-kontroller.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10


Until Dawn

19. Until Dawn:Rush of Blood

Vid sidan av namnet har Rush of Blood inte mycket med det filmiska äventyret Until Dawn att göra, men det hindrar inte denna rälsskjutare från att höja pulsen ordentligt med en riktigt otäck åktur.

Spelaren sitter hela tiden fast i en bergochdalbana-vagn och ska skjuta ner, eller akta sig för, alla möjliga sorters obehagligheter som kommer mot din vagn. Hemska spöken, suspekta clowner och vassa sågblad är några av de saker som gör din åktur extra otrevlig.

Rent spelmässigt är Until Dawn en ganska begränsad upplevelse, men det är en perfekt inkörsport för VR-spelande – om du inte är en fegis det vill säga. Om du är ett fan av Until Dawn-universumet är även det otäcka The Inpatient värt en titt; ett äventyr som utspelar sig på mentalsjukhuset som besöktes i originalspelet.

Spelas med två Move-kontroller.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Star Trek

18. Star Trek: Bridge Crew

Har du alltid drömt om att stiga in i Enterprise, sätta dig i kaptensstolen och rabbla saker om impulsfart, torpeder och att dirigera kraften till främre sköldarna? Då behöver du inte drömma längre. Star Trek: Bridge Crew är den ultimata nörddrömmen och även en väldigt bra alternativ för alla som vill ha en mer seriös rymdspelsupplevelse.

Med ett avancerat men relativt lättförståeligt kontrollschema kan du kommendera ett Star Trek-skepp från valfri plats på bryggan, eller bege dig online och inta en specifik position. Vill du ha ett övergripande ansvar som kapten, sköta vapen och sköldar eller motorer och livssystem? Om du har minsta intresse av Star Trek eller science fiction som sätter strategi framför action är det här som sagt rena drömmen.

Spelas med två Move-kontroller eller handkontroll.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Just in Time

17. Just in Time Incorporated

Ett pusselspel som är lika klurigt som humoristiskt. Spelaren intar rollen som en försäkringsagent utrustad med magiska handskar vilka används för att sakta ner tiden. Beväpnad med dessa handskar ska försäkringsbolagets kunder räddas ur kniviga situationer – oavsett hur många andra personer som dör av dina aktioner.

Spelarens uppgifter kan till exempel handla om att fånga kulor och kasta tillbaka dem på skytten, greppa knivar och hugga dem i ögonen på elakingar – eller bara fästa ballonger på en gammal farfar vid ett farligt övergångsställe. Det låter extremt våldsamt (speciellt det sistnämnda), men tack vare den ytterst grovhuggna och rätt charmiga grafiken blir det överdrivna våldet enbart humoristiskt.

Vid sidan av den relativt välfyllda huvudkampanjen finns det även roliga bonusuppdrag där bland annat trädkramar-hippies ska räddas från sågverk och spelets utvecklare misshandlas. Just in Time Incorporated bjuder på orealistisk och klurig våldshumor av bästa sort.

Spelas med två handkontroller.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Ultrawings

16. Ultrawings
Har du någonsin drömt om att ensam glida genom luften i ett lagom skrangligt flygplan, men är för höjdrädd, flygrädd och allmänt kraschrädd för att göra något åt saken? Då är Ultrawings spelet för dig.

Med en Move-kontroll i varje hand ska spelaren greppa flygspaken med den ena handen och justera diverse enkla reglage med den andra. Under vissa uppdrag ska även den andra handen användas för att fota specifika objekt med en surfplatta, eller greppa en plastig pistol och skjuta sönder ballonger. Majoriteten av uppdragen bjuder dock på lite mindre knixiga uppgifter, som att flyga genom ringar eller landa på en liten yta. Ju bättre uppdragen går desto mer pengar får du, pengar som sedan kan användas för att låsa upp nya landningsbanor och flygplan.

För er som inte har tillgång till Move-kontroller går det också att använda en vanlig handkontroll för att styra planet. Det ger faktiskt bättre precision i flygandet – men sänker även spelkänslan ett snäpp.

Men oavsett kontrollval är Ultrawings en härlig upplevelse som verkligen tar vara på fördelarna med VR. Även om variationen kunde ha varit bättre och grafiken snäppet mer detaljerad är Ultrawings ett måste för flygsugna VR-ägare. Plocka upp valfri kontroll, stäng av alla hjälpmedel och njut!

Spelas med handkontroll eller två Move-kontroller.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10