För lite mer än ett år sedan hittade Playstation VR till våra vardagsrum och gav oss möjligheten att spela VR utan en kraftfull och dyr dator. Sedan dess har våra gamla tv-apparater stått och dammat i ett hörn medan all tid har spenderats i virtuella verkligheter.

Eller ja, så kanske det inte riktigt är - men under året som gått har Playstation VR vuxit till en respektabel plattform med en bra bit över 100 spel och upplevelser tillgängliga. Även om de riktiga fullpoängarna fortfarande saknas finns det gott om både unika upplevelser och vanliga spel som får en helt ny dimension tack vare VR-funktionen.

Lagom till födelsedagen lanserar Sony också en uppdaterad Playstation VR. Den nya modellen har smidigare lösningar för sladdar och headset, samt att processordosan nu kan skicka igenom HDR-signaler till tv:n (inte headsetet). Prestandan är dock densamma. Att använda en Playstation 4 Pro istället för originalmodellen ger däremot en visuellt boost till VR-spelen tack vare högre upplösning och mer detaljerade miljöer.

Men nog snackat. Om du har en Playstation VR hemma är det följande spel du ska lägga din tid på först.

Stort test: Playstation VR är inget annat än en teknisk revolution

PSVR

Rez
Den psykedeliska och musikaliska rälsskjutaren Rez lanserades ursprungligen på Sega Dreamcast för över femton år sedan. Även om spelet aldrig slog några försäljningsrekord fick det en stor skara fans tack vare sin unika inramning med läcker grafik och dunkande musik.

Faktum är att inramningen var så pass unik att den står sig stark än idag – och tack vare VR når upplevelsen en helt ny nivå. Efter att ha stigit in i den pulserande världen fylld med vibrerande färgexplosioner är det svårt att spela Rez på en vanlig tv igen. Rez känns som om det alltid har varit tänkt som ett VR-spel och att sikta genom att vrida huvudet är en perfekt kontrollmetod. För den som glömma bort den grå vardagen en stund och istället införsluta sig helt i ett musikaliskt fyrverkeri passar Rez ypperligt. Och då har vi inte ens talat om Area X som blir tillgänligt när spelet är avklarat.

Betyg 8 av 10
Betyg 8 av 10


Resident Evil 7

Resident Evil 7

I den klassiska Resident Evil-sagans sjunde del får vi för serien något helt nytt. Borta är inte bara actioninriktningen från de senaste delarna, utan även de fasta kameravinklarna och stela kontrollen från de första delarna. Istället bjuds vi på ett ruskigt skrämmande äventyr helt i förstapersonsvy.

Att utforska det förruttnade huset är obehagligt på en vanlig tv-skärm, men med VR-hjälmen på huvudet slår skrämselhickan nya ljudrekord. Husets alla detaljer får ett helt nytt liv och att se pappa Baker ståendes i till synes fysisk form några få meter bort är inget att rekommendera för folk som lätt får mardrömmar.

Om du har åldern inne får du inte missa Resident Evil 7 i VR. Om inte annat så måste det matiga demot laddas hem från Playstation Network.

Pris: 199 kronor hos CDON.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Ultrawings

Ultrawings VR

Har du någonsin drömt om att ensam glida genom luften i ett lagom skrangligt flygplan, men är för höjdrädd, flygrädd och allmänt kraschrädd för att göra något åt saken? Då är Ultrawings spelet för dig.

Med en Move-kontroll i varje hand ska spelaren greppa flygspaken med den ena handen och justera diverse enkla reglage med den andra. Under vissa uppdrag ska även den andra handen användas för att fota specifika objekt med en surfplatta, eller greppa en plastig pistol och skjuta sönder ballonger. Majoriteten av uppdragen bjuder dock på lite mindre knixiga uppgifter, som att flyga genom ringar eller landa på en liten yta. Ju bättre uppdragen går desto mer pengar får du, pengar som sedan kan användas för att låsa upp nya landningsbanor och flygplan.

För er som inte har tillgång till Move-kontroller går det också att använda en vanlig handkontroll för att styra planet, vilket faktiskt också ger lite bättre precision i flygandet – men sänker även spelkänslan ett snäpp.

Men oavsett kontrollval är Ultrawings en härlig upplevelse som verkligen tar vara på fördelarna med VR. Även om variationen kunde ha varit bättre och grafiken snäppet mer detaljerad är Ultrawings ett måste för flygsugna VR-ägare. Plocka upp Move-kontrollerna, stäng av alla hjälpmedel och njut!

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Superhot

Superhot VR

Det finns många skjutspel till Playstation VR, men inget av dem är likt Superhot VR. I den stilistiska världen väntar kluriga nivåer fyllda med fiender som gör allt för att döda dig. Något som de också gör väldigt ofta. Superhot VR är nämligen lika mycket ett skjutspel som det är ett pusselspel.

När spelet startar står spelaren helt still på en specifik plats och kan inte göra mycket mer än att panikartat sträcka sig efter de vapen som finns i närheten – och samtidigt ducka för fiendens attacker. Eftersom alla elakingar gör sitt yttersta för att besegra spelaren hade det varit Game Over direkt i ett normalt skjutspel. Kruxet i Superhot är att fienderna och deras skott endast rör sig när spelaren gör det.

För att klara nivåerna är det därför avgörande att planera alla rörelser och hela tiden hålla koll på fiendernas position, något som är betydligt roligare än det låter. Även om den relativt höga svårighetsgraden kan irritera tar det aldrig emot att försöka en nivå på nytt. Att se fiendeskott i ögonvrån och ducka undan i sista stund - och samtidigt ta ut fienden med ett perfekt skott är en ruskigt häftig upplevelse som inte är möjlig utan VR.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Statik

Statik

Du är fångad I ett laboratorium. Dina händer är fastlåsta i en mystisk metallåda fylld med knappar och reglage. Människorna runt dig har utsuddade ansikten och pratar kryptiskt. Det svenskutvecklade Statik är ett smått obehagligt pusselspel som tar till vara på VR-teknikens styrkor och begränsningar på bästa sätt.

Varje knapp på handkontrollen påverkar något reglage på lådan som är fäst över dina händer. För att ta dig vidare måste du klura ut hur allt hänger ihop. Pusslen kan till en början kännas smått omöjliga att lösa, men genom att vrida och vända på låda och studera omgivningarna kommer lösningen snart kravlandes över hjärncellerna – och oj vad du kommer att känna dig smart då.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Dirt Rally

Dirt Rally

När Dirt Rally lanserades hyllades det för sin fantastiska kontroll och utmanande tävlingar. Faktum är att varken Codemasters eller någon annan utvecklare har lyckats få till samma perfekta körkänsla i ett rallyspel sedan dess.

Något som Codemasters däremot har lyckats med är VR- implementeringen som kom ett par månader efter originalreleasen. Hela spelupplevelsen har förts över till VR-formatet och att spela Dirt Rally i VR med en ratt i nävarna är en smått surrealistisk upplevelse. Träden som susar förbi bilens rutor i alldeles för hög hastighet känns nu ännu mer skrämmande och att köra av vägen är inget att rekomendera. Intressant nog blir det erkänt svåra Dirt Rally en aning enklare i VR eftersom det är lättare att ”känna” vart på de smala skogsvägarna som bilen befinner sig.

Pris: 399 kronor hos CDON.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Skyrim

Skyrim VR

Mycket är sig likt när vi besöker Skyrim för tredje gången. Karaktärsskaparen innehåller alla alternativ som vi är vana med, introsekvensen är likadan och flera underliga buggar är intakta. Ändå känns äventyret helt nytt. Att promenera genom välbekanta byar blir något helt annat när världen ”existerar” mitt framför våra näsor. Karaktärerna som befolkar Skyrim får ett helt nytt liv, stugorna blir mer inbjudande, medan spindlar och skelett blir betydligt mer avskräckande än förr. Att stå högt på en bergstopp och titta ner mot en by vid horisonten kan till och med framkalla både svajiga knän och lätt svindel.

Efter att ha bytt kontrollmetod från teleportering till fri rörelse är det i stort sett helt smärtfritt att navigera den jättelika världen. Att använda magi eller vapen med Move-kontrollerna fungerar även det över förväntan och speciellt pilbåge och magi blir betydligt roligare med rörelsekontroller.

Att grafiken har fått sig en suddig snyting, speciellt på avstånd, och att menyerna är svårnavigerade med Move-kontroller kan vi förlåta. Det största problemet med Skyrim VR är egentligen att det saknar kompatibilitet med den vanliga Playstation 4-versionen av spelet. Även om det är en både imponerande och stämningsfull upplevelse att vandra runt i de mysiga byarna hade det varit skönt att även kunna spela på ett mer avslappnat sätt.

Pris: 519 kronor hos Proshop.
 

 
Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10


Farpoint

Farpoint

Farpoint var Sonys första riktiga storsatsning på Playstaton VR. Spelet säljs tillsammans med en speciell kontroll som med lite fantasi kan liknas med ett automatgevär. Eller en plastleksak med boll, om man så vill.

I spelets virtuella verklighet är dock vapenkänslan alldeles utmärkt. Vapnet på skärmen följer minsta rörelse och allt ifrån att precisionssikte till omladdnings blir helt naturligt. Det är oerhört lätt att leva sig in i äventyret, vilket gör striderna ännu mer intensiva. När stora äckliga spindlar kommer hoppandes rakt mot oss är det svårt att behålla lugnet och istället skjuta panikartat åt alla håll.

Utan VR är Farpoint ett ganska mediokert skjutspel, men inuti hjälmen får inlevelsen rejäl skjuts och varje litet oljud får oss att krampaktigt greppa tag i den trogna plastpistolen.

Pris: 299 kronor hos CDON.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

 

Inpatient
 

Inpatient

Det hyllade skräckfilmsinspirerade äventyret Until Dawn har redan fått en fristående spin-off till Playstation VR i form av den nervbitande rälsskjutaren Until Dawn: Rush of Blood. Med Inpatient får vi ännu ett äventyr baserat på samma skräckuniversum, men denna gång är upplevelsen mer lik originalspelet. Till viss del i alla fall.

Inpatient utspelar sig på samma plats som Until Dawn, men strax över ett halvt sekel tidigare. Spelaren intar rollen som en patient på det hemsökta sanatorium som var en del av originalspelet. Miljöerna som målas upp är ruskigt välgjorda och fyllda med obehagliga figurer och ljud. Lättskrämda personer bör med andra ord hålla sig långt borta.

Eftersom spelupplägget är mer vandringsinriktat och inte bjuder på särskilt mycket action är det ändå ett relativt snällt och lättspelat skräckspel, som passar bra för de som inte klarar av de avancerade kontrollerna i exempelvis Resident Evil 7 och Paranormal Activity.

I slutändan går det inte att förneka att vi hade önskat oss mer av Inpatient. Inte minst av handlingen som känns väldigt framstressad mot slutet av resan. Å andra sidan är det en spännande och skrämmande upplevelse som tåls att spela igenom flera gånger. Det är också en utmärkt titel att visa upp VR-tekniken för de som inte har provat det tidigare – för Until Dawn har aldrig varit mer skrämmande än så här.

Pris: 369 kronor hos CDON.
 

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10


Bound

Bound

Sett som ett regelrätt spel når Bound inga högre nivåer. Spelaren får vandra, smyga, dansa och plattformshoppa sig igenom en handfull banor. Det är vackert, men någon nämnvärd utmaning finns inte och handlingen faller tyvärr lite platt. Men samtidigt gör den fantastiska pappersbaserade grafiken att äventyret ändå är väl värt att upplevas.

Bound släpptes ursprungligen utan VR-stöd och när stödet för virtuell verklighet lades till var resultatet mindre lyckat – snällt sagt. Men utvecklarna lyssnade på fansen och VR-delen förbättrades avsevärt. Att vandra runt i de surrealistiska miljöerna är nu en magnifik upplevelse och vi kan inte sluta förundras av alla läckra detaljer. Inte minst de fantastiska animationerna hos huvudpersonen. På tv-skärmen är Bound ett konstverk. I VR-hjälmen är du mitt inne i ett konstverk.

 

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10


 

Batman VR

Batman: Arkham VR
Batmans VR-äventyr är utvecklat av Rocksteady, samma studio som ligger bakom den lysande Batman-trilogin Arkham Asylum, Arkham City och Arkham Knight. Deras kärlek till Batman lyser starkt även i detta sidospår och varje liten vrå dryper av genomtänkta detaljer.

Själva spelet består av ett antal små men interaktiva rum som spelaren kan utforska genom att teleportera sig till utvalda platser. Det går alltså inte att vandra runt fritt. Det kanske låter trist, men med smarta pussel och skrämmande hög inlevelsekänsla är det lätt att drömma sig in i världen och bli Batman.

Äventyret tar inte mer än en timme att ta sig igenom, men tack vare en förhållandevis låg prislapp, många dolda hemligheter och flera häftiga scener är det en perfekt demonstration av hur häftigt VR kan vara.

Pris: 179 kronor hos CDON.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Sony PlayStation VR Pris vid test: 4690 kr.

Bästa pris just nu: 2495 kr