Moss

10. Moss

I det sagolika äventyret Moss kontrollerar spelaren mus-hjältinnan Moss, som är en fena på att springa, hoppa och fäkta. Spelaren har också kontroll över en magisk glob som kan användas för att manipulera omgivningen och lösa pussel eller hjälpa till i strid mot mekaniska skalbaggar och annat otyg.

Tack vare ljuvliga animationer och mysiga miljöer är det lätt att bli trollbunden av den vackra världen. Att ta sig vidare i de välgjorda miljöerna är däremot lättare sagt än gjort. De flesta områden rymmer nämligen pussel som kan vara riktigt kluriga att klara av. Men med lite envishet går även de svåraste uppgifterna att lösa, för vi måste ju se vad som väntar i slutet på Moss spännande resa.

Spelas med handkontroll.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Statik

9. Statik

Du är fångad i ett laboratorium. Dina händer är fastlåsta i en mystisk metallåda fylld med knappar och reglage. Människorna runt dig har utsuddade ansikten och pratar kryptiskt. Det svenskutvecklade Statik är ett smått obehagligt pusselspel som tar till vara på VR-teknikens styrkor och begränsningar på bästa sätt.

Varje knapp på handkontrollen påverkar något reglage på lådan som är fäst över dina händer. För att ta dig vidare måste du klura ut hur allt hänger ihop. Pusslen kan till en början kännas smått omöjliga att lösa, men genom att vrida och vända på låda och studera omgivningarna kommer lösningen snart kravlandes över hjärncellerna – och oj vad du kommer att känna dig smart då.

Spelas med handkontroll.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Persistance

8. The Persistance

Du är ensam överlevande på ett rymdskepp där något har gått väldigt fel. Besättningen har förvandlats till odöda monster och skeppets utseende förändras kontinuerligt. För att ta reda på vad som har hänt och försöka lösa det måste du smyga runt i mörka korridorer och undvika eller överraska dina före detta kamrater för att ha en chans att överleva.

Här och var finns det automater där du kan framställa vapen och andra hjälpmedel med hjälp av material som du har samlat ihop. Ammunition är dock en bristvara och vapen går sönder, så vägen mot målet är allt annat än enkel. Den är faktiskt så svår att du får räkna med att dö, gång på gång.

Varje gång du dör får du dessutom starta om från början, utan alla vapen och andra godheter. Du får däremot behålla erfarenhetspoäng och en sorts valuta för att kunna skaffa bestående förbättringar, så att du kan ta dig allt djupare in i skeppet och upptäcka dess hemligheter.

Spelas med handkontroll.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Rez

7. Rez

Tetsuya Mizuguchi andra spel på listan är den psykedeliska och musikaliska rälsskjutaren Rez, som ursprungligen lanserades på Sega Dreamcast för över femton år sedan. Även om spelet aldrig slog några försäljningsrekord fick det en stor skara fans tack vare sin unika inramning med läcker grafik och dunkande musik.

Faktum är att inramningen var så pass unik att den står sig stark än idag – och tack vare VR når upplevelsen en helt ny nivå. Efter att ha stigit in i den pulserande världen fylld med vibrerande färgexplosioner är det svårt att spela Rez på en vanlig tv igen. Rez känns som om det alltid har varit tänkt som ett VR-spel och att sikta genom att vrida huvudet är en utmärkt kontrollmetod. Rez är perfekt om du vill glömma bort den grådaskiga vintern en stund och istället stiga in i ett musikaliskt fyrverkeri. Och då har vi inte ens talat om den helt nya nivån Area X som blir tillgänglig när spelet är avklarat.

Spelas med handkontroll.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Superhot

6. Superhot

Det finns många skjutspel till Playstation VR, men inget av dem är likt Superhot VR. I den stilistiska världen väntar kluriga nivåer fyllda med fiender som gör allt för att döda dig. Något som de också gör väldigt ofta. Superhot VR är nämligen lika mycket ett skjutspel som det är ett pusselspel.

När spelet startar står spelaren helt still på en specifik plats och kan inte göra mycket mer än att panikartat sträcka sig efter de vapen som finns i närheten – och samtidigt ducka för fiendens attacker. Eftersom alla elakingar gör sitt yttersta för att besegra spelaren hade det varit Game Over direkt i ett normalt skjutspel. Kruxet i Superhot är att fienderna och deras skott endast rör sig när du gör det.

För att klara nivåerna är det därför avgörande att planera alla rörelser och hela tiden hålla koll på fiendernas position, något som är betydligt roligare än det låter. Även om den relativt höga svårighetsgraden kan irritera tar det aldrig emot att ta sig an en nivå på nytt. Att se fiendeskott i ögonvrån efter att ha duckat undan i sista stund - och samtidigt ta ut fienden med ett perfekt skott är en ruskigt häftig upplevelse som inte är möjlig utan VR.

Spelas med två Move-kontroller.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10