Beat Saber

5. Beat Saber

Beat Saber är den perfekta blandningen av Star Wars och Guitar Hero. Med två lasersvärd ska spelaren hugga itu block på rätt sätt, samtidigt som väggar och bomber ska undvikas. Upplägget är supersimpelt och tar några sekunder att lära sig, men tack vare den dunkande musiken och härliga känslan i ”slagen” är det omöjligt att tröttna – inte minst om poängjakt är din kopp te.

Beat Saber har länge kallats det bästa VR-spelet på PC och Playstation VR-versionen fungerar precis lika bra. Däremot är det inte möjligt att lägga in egen musik i Playstation 4-versionen, men i gengäld innehåller den lite fler låtar och ett helt nytt kampanjläge.

Spelas med två Move-kontroller.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Tetris

4. Tetris Effect

Ja, grunderna I Tetris Effect är lika enkla som de alltid har varit. Skillnaden är att detta Tetris är skapat av Tetsuya Mizuguchi, mannen bakom bland annat Lumines och Rez. Precis som de nämnda titlarna är Tetris Effect en hypnotiserande explosion av former, färger och musik. Den läckra inramningen skapar en smått fantastisk upplevelse som är lika beroendeframkallande som den är svår att beskriva med ord.

I kampanjen följer musik och omgivningen ett visst tema, medan andra spellägen bjuder på allt ifrån härlig avslappning till högintensiv Tetris-panik och puls på 200. Tetris Effect är helt enkelt den ultimata Tetris-upplevelsen, speciellt i VR där alla andra inryck suddas ut.

Spelas med handkontroll.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Resident Evil 7


3. Resident Evil 7

I den klassiska Resident Evil-sagans sjunde del får vi för serien något helt nytt. Borta är inte bara actioninriktningen från de senaste delarna, utan även de fasta kameravinklarna och stela kontrollen från seriens ursprung. Istället bjuds vi på ett ruskigt skrämmande äventyr helt i förstapersonsvy.

Att utforska det förruttnade huset är obehagligt på en vanlig tv-skärm, men med VR-hjälmen på huvudet slår skrämselhickan nya ljudrekord. Husets alla detaljer får ett helt nytt liv och att se pappa Baker ståendes i till synes fysisk form några få meter bort är inget att rekommendera för folk som lätt får mardrömmar.

Spelas med handkontroll.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

VR

2. Wipeout Omega Collection

När Wipeout Omega Collection, en samling bestående av Wipeout HD, Wipeout Fury HD och Wipeout 2047, hittade till Playstation 4 blev vi fullkomligt golvade tack vare ursnygga skepp och miljöer, 4k-upplöst grafik och 60 bilder per sekund. Ingen annan framtidsracer kommer i närheten av samma grafik, kontroll och innehåll.

Ändå blev vi ordentligt överraskade över hur välgjort VR-uppdateringen är - och hur mycket den förbättrar spelupplevelsen. Grafiken har visserligen tagit en smäll med lägre upplösning och några bortplockade effekter, men både miljöer och skepp är fortfarande väldetaljerade och skarpa.

Men det är spelkänslan som är den stora stjärnan i VR-versionen. Med ilsnabba svävare och neonfyllda banor som vrider sig åt alla möjliga och omöjliga håll är det en magnifik racingupplevelse som inte liknar något annat. Om du skrattar åksjuka i ansiktet rekommenderar vi varmt att slå av alla hjälpmedel som ska minska risken för illamående och bara njuta, men om du har en svag mage är det bäst att låta begränsningarna vara påslagna.

Spelas med handkontroll.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Astrobot

1. Astro Bot: Rescue Mission

Super Mario 64 brukar, med all rätt, kallas för en revolution för plattformsgenren. Frågan är om inte Sony Japans Astro Bot: Rescue Mission förtjänar samma benämning. Sällan har ett spel varit så fyllt med smarta inslag och överraskningar; inte ens Super Mario Odyssey når upp i samma klass. Faktum är att vi måste resa tillbaka till 2010 och Super Mario Galaxy 2 för att hitta ett plattformsspel som imponerar lika mycket som Astro Bot: Robot Rescue.

Det första vi reagerar på är hur kreativ varje bana är. Kontrollen används på flera smarta sätt och ofta fås speciella förmågor som kan användas på olika sätt. Dessutom döljer varje bana en rad hemligheter som du måste vrida och vända på både kropp och huvud för att upptäcka. Lägg därtill fantasifulla och underhållande bosstrider och en bunt vanliga fiendetyper som kräver lite tankeverksamhet för att besegra.

Visst blir det lite bökigt att vrida och vända på sig för att hitta hemligheter eller bara vägen fram, och ibland bråkar rörelsedelen av kontrollen en aning – men det är små skavanker i en annars fantastisk upplevelse som inte hade fungerat utan VR.

När vi stiger in i Astro Bot: Robot Rescues färgglada och supercharmiga värld är det lätt att glömma bort alla påkostade AAA-spel. Det här är ren och skär spelglädje av högsta klass – och ett av årets bästa spel.

Spelas med handkontroll.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10