Playroom VR
Playroom VR är en gratis minispelssamling där spelare med och utan PSVR ska hjälpas åt eller tävla mot varandra. Till exempel ska spelarna i ett minispel fånga spöken tillsammans, medan ett annat går ut på att hitta skurkar i en western-saloon. I ett tredje är personen med PSVR en boss som ska besegras.

Anledningen till att Playroom VR förtjänar en plats på den här listan är dock ett plattformsspel kallat Robot Rescue. Det enda som erbjuds är en plattformsbana som tar cirka 15 minuter att klara ut, men det smarta användandet av VR gör att spelupplevelsen blir lika wow-framkallande som när vi spelade Super Mario 64 för första gången.

PSVR

Allumette

Bland de gratisupplevelser som finns att ladda hem till Playstation VR är kortfilmen Allumette den bästa. Den charmiga och sorgliga filmen berättar en variant av den klassiska HC Andersen-sagan Flickan med svavelstickorna.

Beroende på hur tittaren står går det att se filmen från valfri vinkel. Till exempel kan du stå en bit bort och se hela miljön, eller så går det att krypa så tätt inpå karaktärerna att det känns som om de kommer slå dig på näsan. Det går också att sträcka och böja på sig för att till exempel se genom en lucka för att titta in i under däck på en båt. En klassisk saga presenterad på ett helt nytt sätt.

Allumette

Star Wars Battlefront Rogue One: VR Mission
(kräver Star Wars: Battlefront)

Vem har inte drömt om att sitta i en alldeles egen X-Wing? Att skifta vingarnas attackläge med ett knapptryck, aktivera målsökningsdatorn eller vända sig om för att se en blippande R2-enhet. Allt det kan du göra i Star Wars Battlefront Rogue One: VR Mission.

Utanför din cockpit viner ilsnabba Tie Fighters som måste oskadliggöras, samtidigt som en enorm atjärnkryssare gör sitt bästa för att förvandla dig till rymdskrot. Inlevelsen är stor och med alla visuella hjälpmedel avslagna känns det precis som att vara med i en av rymdsagans klassiska strider.

Tyvärr är vr-uppdraget endast 20 minuter långt och även om det tål flera genomspelningar hoppas vi innerligt att EA knåpar på ett betydligt längre Star Wars-spel i VR; för det här är spelet som Star Wars-fans har drömt om sedan 1977.

Star Ward