I förra veckan testade vi stora lyxmobilen Zenfone 3 Deluxe, en av tre nya modeller som Asus nu släpper. Det är de första mobilerna från Asus som officiellt når Sverige på flera år, och de hoppas med dessa kunna få in en ordentlig fot på mobilmarknaden. Det är en telefon med alla specar skruvade till max, men också med ett pris på hela åtta tusen, som kan få många att rygga tillbaka. Tyvärr var det inte en hundraprocentig leverans i alla aspekter, vilket vi nästan begär för en så dyr telefon.

Nu tar vi oss istället en titt på vad Asus har att komma med i mellanklass, med modellen som bara heter Zenfone 3. Den har en mer human prislapp, runt fyra och ett halvt tusen, och är också i ett format som vi tror kan locka fler användare, med skärmstorlek på 5,2 tum mot Deluxe-lurens 5,7 tum.

Asus Zenfone 3
Asus Zenfone 3 har heltäckande glas framtill och riktigt tydliga touchknappar.

Glas fram och bak

Den har också en helt annan design. Zenfone 3 Deluxe är en slimmad och avskalad sak i matt aluminium, men Zenfone 3 är snarare mest lik Samsung Galaxy S7 fast utan den rundade baksidan, med Gorilla Glass fram- och baktill, dovt blå färg bakom glaset och rundad metallkant runtom. Även här får vi snyggt avfasade glänsande ränder runt hela telefonen, vilket på senare tid blivit ett kännetecken i flera av Asus Zen-produkter.

Det är bra premiumkänsla i Zenfone 3 trots att det är en billigare modell. Formen är mycket greppvänlig och allt känns solitt och välbyggt ner i minsta detalj. Om du gillar helblank baksida i glas är en smaksak, det drar till sig fingeravtryck och kan bli svettigt att hålla i. Dessutom är den snorhal. Inte att hålla i, men att lägga ifrån sig på ett bord. Den har en tendens att börja glida iväg, till synes oavsett underlag. Så lägg den inte för nära en bordskant.

Asus Zenfone 3
Den blanka baksidan i 2,5D Gorilla Glass är trevlig att titta på, så länge den är nyputsad.

Precis som på Zenfore 3 Deluxe får vi tydligt utmärkta navigations-touchknappar nedtill under bildskärmen. Det uppskattar vi, och vi kommer aldrig begripa telefondesigners som envisas med att ha sådana knappar men försöka dölja dem.

Ljusstark skärm

Bildskärmen är en ips-panel på 1080p. Den har snygga klara färger, breda betraktningsvinklar och hög maximal ljusstyrka på 600 cd/m2, så för det mesta bör den funka bra att använda utomhus i starkt solsken. Drar vi upp ljusstyrkan mer än till hälften får vi dock påtagliga kontrastproblem när det ska visas mörka toner. Skillnaden mot amoled-skärmen i Zenfone 3 Deluxe är påtaglig på den punkten. Men vi skulle säga att Zenfone 3 ligger bra till i sin prisklass, och Asus utmärkta inställningsmöjligheter för ljus och färgtoner höjer upplevelsen ytterligare.

Asus Zenfone 3
Asus Zenfone 3 Deluxe och Asus Zenfone 3. Inte alls lika som bär.

Ljudupplevelsen verkar ungefär likvärdig med den i Zenfone 3 Deluxe. De inbyggda högtalarna är inte mycket att hurra för, vare sig för ringsignal och musik, eller den du har i örat vid samtal, men i den här luren förväntar vi oss inte premium-klass och blir därför inte lika besvikna. Och även här får vi en bra da-omvandlare och förstärkare, så med bra hörlurar i 3,5-millimetersuttaget kan du få riktigt kvalitetsljud. Här får däremot vi inte med några extra bra in-ear-lurar, utan ett mer genomsnittligt handsfree-set.

Läs också: Här är bästa hörlurarna – vi testar 15 modeller

Massor av minne

Det Asus främst har snålat på för att hålla priset nere är tre saker. För det första; minnet. Deluxe har 128 GB lagring, men här får vi antingen 64 GB (i vår testade modell) eller 32 GB i en ännu billigare modell. Det är ju dock fortfarande riktigt generöst för att vara i den här prisklassen, där vi oftast ser 16-32 GB lagring. Och så har du ju även här möjlighet att stoppa in mikro sd-kort på en av telefonens två sim-kortsplatser, om det inte skulle vara nog.

Det är också skillnad på arbetsminnet, 4 GB i den lite dyrare och 3 GB i den lite billigare. Hur detta påverkar prestanda är svårt att säga, men lite extra är ju aldrig fel.

Det andra som skiljer vanliga Zenfone 3 från Deluxe är prestanda. Asus väljer att stoppa in en betydligt beskedligare systemkrets, Snapdragon 625. Den levererar knappt hälften så mycket datorkraft som Snapdragon 821 i Deluxe… och drygt häften jämfört med än så länge vanligare Snapdragon 820.