Det första Watch Dogs var en av spelhistoriens största härvor. Spelet avtäcktes med en ursnygg trailer under E3-mässan 2012, och därefter blev det även bekräftat att släppas till nästa generations konsoler – Playstation 4 och Xbox One. Watch Dogs försenades i omgångar, orosmolnen hopades och dröjde hela vägen till 2014 innan spelet landade på världens alla butikshyllor.

Många älskade Watch Dogs, men en lika stor andel ansåg att spelet var en besvikelse. Det utspelades i en öppen värld som var betydligt mer traditionell än vad mången spelare hade hoppats på. Berättelsen var dessutom tom och spelvärlden ekade öde. Den hade inte alls samma livlighet som vi fick uppleva i närmaste konkurrenten Grand Theft Auto V och bilfysiken var, i ärlighetens namn, inte särskilt upphetsande.

Watch Dogs 2

Samma sak kunde sägas om protagonisten Aiden Pierce, som lätt kunde sorteras i kategorin ”hårda och svåra vita män” och skådeplatsen Chicago som mest var mörk, dyster och grådaskigt. Med det sagt var Watch Dogs dock inget dåligt spel utan placerade sig som ”godkänt” hos de flesta kritiker och sålde helt okej.