I Watch Dogs 2 har Ubisoft tagit vara på det som var spännande och unikt med Watch Dogs, förfinat det, förlagt skådeplatsen till muntrare San Francisco och utvidgat färgpaletten från gråskala till regnbågssprudlande. Spelet har fortfarande fokus på hackerkulturen – där det mesta i omgivningen, från övervakningskameror till elskåp, bilar och datorer, går att manipulera. Även storebror-ser-dig-komplexet finns kvar.

Marcus Holloway - en charmerande karaktär

Men mycket mer än så har Watch Dogs 2 faktiskt inte gemensamt med sin föregångare. Som nämnt är spelet bra mycket mer färgglatt och den anonyma, svårmodiga protagonisten Aiden Pierce är utbytt mot den unge och bra mycket mer charmige Marcus Holloway. Det märks att Ubisoft tagit i från tårna för att leverera en radikalt annorlunda upplevelse.

Studion sätter tonen redan i inledningen, där Marcus Holloway introduceras. Som person är han humoristisk, käck och så där härligt hipster som bara inbitna kodnördar i Silicon Valley kan vara. Han har blivit utsatt för en algoritm i Ctos 2.0 – efterföljaren till det smarta system som gjorde livet surt för Aiden Pierce i första Watch Dogs. Till följd av detta anklagas Marcus Holloway för brott han inte begått, vilket kastar honom in i ett äventyr där den lilla människan slåss mot det stora, onda samhället och till en värld där ”Internet of Things” har eskalerat till den mildra grad att regeringen och storföretagen har stenkoll på allt som befolkningen pysslar med.

Watch Dogs 2

Strax därefter introduceras vi till Marcus kollektiv av hackerhipsters som tillbringar dagarna med att spraya konst på väggar, ladda upp videos på Youtube och skapa eldvapen i sin toppmoderna 3D-skrivare. Förutom detta jobbar de sida vid sida för att störta de onda storbolagen som, tillsammans med regeringen, nyttjar den teknologi som ska tjäna medborgarna för att istället spionera på dem.

Och på den vägen är det. Till skillnad från föregångaren så tar spelet inte sig på särskilt stort allvar utan fokuserar istället på det som är essentiellt med ett riktigt bra spel – nämligen att ha roligt. Det har märkts redan under marknadsföringskampanjen där utvecklaren driver friskt med rädslan för ny teknologi och möjligheten att kombinera olika hackerprylar för att bli så där härligt nördmäktig. Dessutom har man har lagt hela grafikhetsen åt sidan. Inte för att Watch Dogs 2 är ett fult spel, snarare tvärtom. Designmässigt är det makalöst läckert och San Francisco känns som ett vettigt val av miljö när pratar om teknisk utveckling som spårat. Staden är som bekant hem för Silicon Valley – platsen som gett oss stora IT-bolag som exempelvis Apple, Netflix och Tesla.

Watch Dogs 2 Pris vid test: 548 kr.

Bästa pris just nu: 168 kr