Ett stryptag på rätt ställe är det enda som behövs för att städaren ska förlora medvetandet. Efter några sekunder slutar han sprattla, vi tar handen från hans mun och förbereder oss på att hiva upp kroppen över axeln och dumpa den i matförrådet. I samma ögonblick svänger en patrullerande vakt runt hörnet. Hon skriker till, får upp flintlåspistolen och fyrar av ett hastigt skott som krossar en av de tomma flaskorna på köksbänken bakom oss.

Med en hastig rörelse tar vi upp en annan flaska och kastar den rakt i vaktens ansikte. Hon tar ett par vimmelkantiga steg bakåt och vi ser en chans att avlägsna oss från platsen. Nu är goda råd dyra. Från flera håll kommer fienden stormande, och enda vägen ut är genom köksfönstret vi just använde för att ta oss in i byggnaden.

Ett snabbt svep med handen förflyttar oss på en millisekund flera meter i rätt riktning. Ytterligare skott avfyras. Vi trevar oss över fönsterkarmen i samma sekund som synfältet dränks i rött, varpå Emily Kaldwin ger ifrån sig ett gurglande ljud, faller handlöst och möter döden på de hårda klipporna tjugo meter nedanför. Vi får en glimt av hamnstaden Karnaca på andra sidan bukten, som vilar till synes fridfullt i eftermiddagssolen. Sedan slocknar ljusen.

Mycket är sig likt

Ovanstående situation är ingenting unikt för Dishonored-serien, eller för smyg-actiongenren i sig heller för den delen. Men i Dishonored 2 finns det så många tänkbara sätt att ta sig an de problemfyllda uppdragen att man inte kan undgå att bli imponerad. Varje delmål kan uppnås på minst ett dussin olika sätt, och det är helt upp till dig hur mycket tid och finess du vill lägga på vart och ett.

Den här gången får du dessutom chansen att välja om du vill spela som Corvo Attano, den ärrade protagonisten från föregångaren, eller hans regentdotter Emily Kaldwin, som tvingats bort från tronen i en smutsig kupp. Precis som i det första spelet har ditt rykte solkats av makthungriga ränksmidare, och det är upp till dig att göra rätt för ditt namn.

Dishonored 2
Emily Kaldwin kan förflytta sig till nya platser i ett nafs för att undvika uppmärksamhet.

Till ditt förfogande har du ett smörgåsbord med övernaturliga färdigheter som du låser upp genom att hitta undangömda runor och förhäxade föremål. Skräddarsy din karaktär till ett monster som kan döda folk med sin blotta skugga, eller en konflikträdd osynlighetsexpert som får hela klasar med fiender att somna in på samma gång. Corvo och Emily har olika färdigheter, så att spela som båda är nästan ett måste för att uppleva allt Dishonored 2 har att erbjuda. Varje färdighet har ett separat litet utvecklingsträd som låter dig modifiera dem i den riktning du önskar. Ingen känns onödig eller malplacerad, och vissa låter dig ta beslut eller vägar som hade varit omöjliga om du prioriterat något annat.

Därtill erbjuds givetvis mer konventionella alternativ som armborst, pickadoll, värja och en mängd minor och granater. Pick your poison! Tänk igenom förutsättningar och användningsområden för varje verktyg, bara, annars kan du råka riktigt illa ut.


Från grådass till solgass

Så här långt hade texten nästan lika gärna kunnat vara en recension av det första Dishonored-spelet, och i fallet med Arkane Studios skuggkramande spelserie är det absolut ingenting negativt. I stället för att försöka uppfinna hjulet på nytt spelar man med säkra kort, finputsar och utvecklar succékonceptet från 2012 till helt nya höjder. Det grådassiga och pesthärjade Dunwall har emellertid bytts ut mot ett Venedig-osande, soldränkt Karnaca. Här kontrasterar färgerna skarpare mot varandra och den nya motorn Void Engine får såväl miljöer som karaktärer att framstå i allra bästa dager. Vi drog igång det gamla spelet bara för att jämföra – och jäklar vilken skillnad det är.

Dishonored 2
Mycket ögongodis för dig som gillar steampunkmiljö och storslagna vyer.

Det spelbara utrymmet i Dishonored 2 har främst utökats på höjden, och från hustaken kan du insupa hela stadens atmosfär relativt ostört. Gnisslande tågekipage tar sig fram ovanför gatorna. Vågorna kluckar mot klippstränderna. I trånga gathörn pucklar stadsvakten på Karnacas lokala gängbusar, och efter skärmytslingarna lämnas kropparna i rännstenen som mat till de enorma, blodsugande flugor som också befolkar staden. Ljud, ljus och spelets i allmänhet särpräglade estetik kokas ihop till en helt makalös upplevelse som ytterst få konkurrenter kan mäta sig med.

Dishonored 2 Pris vid test: 499 kr.

Bästa pris just nu: 99 kr