Att Nissan satsar hårt på eldrift är ingen direkt nyhet och tillverkarens modell Leaf ligger konstant bland flest sålda elbilar i Sverige. Men för den större familjen är utbudet skralt. E-NV200 är i realiteten det enda alternativet i dagsläget.

Nissan e-NV200

Det finns givetvis även andra fördelar med en riktigt stor bil. Semesterresan kräver kanske mer lastutrymme eller det kanske är så att du behöver frakta lite större föremål emellanåt? Oavsett vad finns nu alltså ett miljövänligt alternativ med enbart eldrift och med en räckvidd som räcker till för de flesta av oss.

Missa inte: M3 testar nya nya Nissan Navara

En ytterst genomtänkt bil

Till en början reagerar vi negativt på ett antal saker med Nissans nya bil, tills vi inser att de saker vi finner ogenomtänkta snarare är ytterst genomtänkta. Det här är alltså en bil som med enkelhet kan forsla runt sju personer och packning till nästan samtliga aktiviteter en normal familj har under veckan. När vi kliver in i bilen igen så gör vi det med insikten att den inte behöver ha den skönaste förarstolen eller den tystaste kupén. Det den behöver är stora skjutdörrar, sju säten, lagom bagageutrymme, inga utsläpp och en god vardagsekonomi.

Nissan e-NV200


Räckvidden klarar vardagen

Testbilen klarar ungefär 13 mil på en laddning och då ligger morgontemperaturen runt noll grader. Utetemperaturen är en viktig faktor för hur många mil du får ut av en elbil, ju kallare desto sämre räckvidd. Nissan e-NV200 har inga problem att klara både förortspendlande och att skjutsa barn till olika aktiviteter. Den gör det dessutom helt utan förbränningsmotor och alltså utan utsläpp.

Bilen har två lägen för framdrift. I eco-läget blir bilen aningen slöare men också mycket mjukare vid acceleration och inbromsning.