Redan på IFA-mässan tidigare i år fick vi en glimt av Jabra Elite Sport, Jabras helt nya lurar som ska ge Onkyo W800BT, The Dash och andra liknande produkter en match. Som vanligt när det gäller tillverkarens hörlurar ligger fokus på funktionalitet, ett enkelt handhavande samt att de passar för en aktiv livsstil högt på dagordningen.

Rent utseendemässigt liknar Jabra Elite Sport onekligen The Dash. Även dessa skall ”skruvas” in i örat för att sättas på plats. Den största visuella skillnaden är främst att Jabras Elite Sport är bestyckade med knappar på vardera hörlur istället för touchkontroller. Kommunikationen till din smartphone sker via bluetooth medan lurarna kommunicerar via magnetisk induktion, vilket skall resultera i en bättre synkronisering.

Jabra Elite Sport

Sport Elite kommer med en tillhörande förvaringslåda med inbyggt batteri. Det är en smidig lösning som innebär en batteritid på totalt 9 timmar. Precis som övriga lurar på marknaden är just batteritiden akilleshälen, i Jabras fall ska den klara av upp till 3 timmars lyssnande på en laddning, vilket är i paritet med konkurrenterna. Det ska in en hel del teknik i båda enheterna, vikt och format måste hållas ner till ett minimum. Att batteritiden får stryka en aning på foten är således knappast förvånande.

Konstruktionen är tålig och lurarna är IP67-klassade vilket innebär att de klarar av att sänkas ner under vattenytan. Men till skillnad från exempelvis The Dash har de inget inbyggt minne så att lyssna på musik under vattnet går alltså inte. Knapparna på sidorna är väl utmejslade och lätta att komma åt. men de kräver en hel del tryck för att registrera dina kommandon.

Riktigt bra passform

Passformen är så klart viktig och det medföljer en mängd olika pluggar i både formskum och silikon samt vingar för att fixera lurarna i örat. Och även om det tar ett tag att hitta rätt är det ändå värt det i slutändan. Håller inte pluggarna tätt och sitter fast kommer det inte låta bra – utan något basljud, och funktionellt krävs en bra kontakt mellan lur och öra för att enheten skall kunna registrera din puls. Just vingarna lossnar tyvärr lätt och varje gång du tar ut hörlurarna behöver du justera dessa. Risken att du tappar bort dem är påtaglig.

Jabra Elite Sport

Ett av köpargumenten är just pulsmätningen och den tillhörande appen. Initialt får du anstränga dig lite och genomföra ett konditionstest för att få en så korrekt vägledning som möjligt och maxa träningspassen. Vare sig det handlar om att hålla ett visst tempo eller en viss puls under träningen får du hjälp genom ljudcoachning direkt i örat. Du får även tips om återhämtning för att undvika överträning.

Jabra Elite är även kompatibel med en rad tredjepartsprogram, exempelvis Runkeeper och Runtastic. Just appen är Jabras starkaste kort och är enkel att navigera sig fram i och har en hel del trevliga funktioner.

Ljudet är faktiskt riktigt bra, och har du fått kläm på vilken uppsättning av pluggar och vingar som passar just dina öron kommer du inte bli besviken. Basen är blytung och fyller örongångarna till max. Vid riktigt hög volym blir emellertid diskanten en aning vass vilket kan verka obehagligt för vissa användare.

Du kan välja att helt stänga ute omgivande ljud eller tillåta en viss genomströmning, något som kan vara bra om du befinner dig i tätbebyggelse och behöver kunna reagera om en bil eller liknande kommer farande. Handsfree-funktionen är riktigt bra åt båda hållen med klart och tydligt ljud.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning