Under skalet är det dock en handfull rejäla skillnader. Precis som Apple gjorde lägger Oneplus här till en bokstav till namnet. Här är det ett T istället för ett S. Fråga inte varför eller vad T är tänkt att stå för, Oneplus ger oss ingen ledtråd om det.

Nytt rekord

Kanske är det ”turbo”, för här sitter senaste kretsen från Qualcomm, Snapdragon 821, som ger oss en prestandaökning på i grova slängar tio till 15 procent. Men i själva verket kan det röra sig om mer än så, för en av de stora fördelarna med Snapdragon 821 är att den går påtagligt svalare än föregångaren. Det gör att den kan hålla full fart längre utan att behöva gå ner i varv på grund av överhettning.

Oneplus 3T
5,5 tum kan vara en rejäl bit att greppa för den som har lite mindre händer. I vår testares labbar ligger den dock alldeles lagom.

I vilket fall som helst slår Oneplus 3T den enda andra telefonen med Snapdragon 821 som vi hittills testat, Asus ZenFone 3 Deluxe. Det gör den i skrivande stund till den snabbaste Android-luren. Men det är tätt i toppen, och vi förväntar oss att snart se konkurrerande hårdvara som Samsungs Exynos och Huaweis Kirin på den här nivån.

Troligen vinner Oneplus 3T på att den har ett lite mer avskalat och inte lika resurskrävande gränssnitt med färre extrafunktioner i bakgrunden. Oxygen OS är snyggt och vekar riktigt strömlinjeformat. Det betyder dock inte att det är funktionsfattigt. Vi uppskattar särskilt möjligheten att anpassa knappfunktioner. Du kan välja att köra fingeravtrycksläsaren som hemknapp med touch-kontrollerna på vardera sida, eller använda skärmbaserad navigering. Samtliga knappar kan också programmeras med olika funktioner. Lägg till det en mängd alternativ för gest- och svepstyrning och det blir riktigt intressant.

OxygenOS
Det finns mycket att anpassa i Oneplus gränssnitt OxygenOS som kanske inte syns direkt. Det går även att justera färginställningar på skärmen. Inte lika bra som i till exempel Asus Zenfone 3, men bättre än i de flesta, där du inte kan göra det alls.

Trimmad kamera

Om det också innebär att Oneplus 3T är mer energieffektiv vet vi inte, men då den andra stora nyheten är ett större batteri ser vi ändå en påtaglig förbättring i batteritiden. Den var bra redan i Oneplus 3, men här får vi ytterligare mellan en och drygt två timmar längre livslängd, beroende på vad vi försöker göra.

Det tredje stora som skett är ett gäng nyheter på kamerafronten. Oneplus 3T har samma kamerasensor som föregångaren, en 16 megapixelssensor från Sony med f/2,0-bländare och både optisk och elektronisk bildstabilisator. Den ska dock ha fått bättre möjligheter till brusreducering vid foto i svagt ljus, och den elektriska stabilisatorn ska ha blivit förbättrad. Linsen ska också vara uppgraderad till safirglas.

App
Kameraappen är den samma, och kameran baktill är nästan den samma som förut.

Vi ser en marginell men märkbar skillnad på det nya brusfiltret, men annars tycker vi att Oneplus 3T beter sig och presterar precis på samma sätt som Oneplus 3. Vilket ju i och för sig var riktigt bra den också. Effektiv hdr, snabb autofokus – i alla fall under bra ljusförhållanden – och ett utmärkt auto-läge som ger oss pålitligt bra bilder i de allra flesta situationer. Just bildstabiliseringen vid filmning var en av få mindre starka punkten för Oneplus 3, och därför hoppades vi lite mer på den uppdaterade elektroniska stabiliseringen. Den gör ett hyfsat jobb, men vi kan inte på rak arm se att den är påtagligt bättre nu.

Ta super-selfies

Istället är det kameran för videosamtal och selfies, som har fått den största uppgraderingen. Här sitter det nu en helt ny sensor på hela 16 megapixel, precis som baktill. Det är dock inte samma kamera, utan här handlar det om en sensor från Samsung med lite mindre yta och fast fokuspunkt. Enklare, men perfekt för ändamålet. Med den kan du inte heller filma i 4k, utan du får nöja dig med 1080p.

Oneplus 3 och även 3T har snabb ac-wifi med nu-mimo-stöd, nfc, usb typ c, plats för dubbla sim-kort, mycket snabb batteriladdning med egna Dash-tekniken, 6 GB ram-minne, och ordentligt med lagring – 64 eller 128 GB snabb Flash-lagring av ufs 2.0-typ.

Oneplus 3T
Usb-porten är av typ c, men det är gamla vanliga 2.0-standarden, så snabba filöverföringar får vi klara oss utan.

De fåtal minuspunkter som Oneplus 3 drogs med gör sig också gällande här. Det är genomsnittligt ljud utan tryck i basen och lite vass ton i örat för samtal. Inget som är någon katastrof, men det sticker ut i en annars så bra telefon. Avsaknad av sd-kortplats är också ett litet minus, men med tanke på hur mycket inbyggt minne luren har är det ingen dealbreaker. Sen saknar den en del egenskaper vi ibland ser i dyrare konkurrenter, som trådlös laddning, vattentät ko0nstruktion eller extra stöttålighet.