I somras testade vi 360-kameran Ricoh Theta S – en smidig kamera som vår testredaktör Mattias Inghe gav en 7:a i betyg. Nu lanseras Ricoh Theta SC, en uppgraderad (eller snarare nedgraderad) version av Theta S.

Poängen med SC-versionen är nämligen att göra den redan enkla kameran ännu enklare, men framförallt att göra den billigare. Tillverkaren har därför lyssnat på användarna och plockat bort sådant de upplevde som krångligt eller onödigt, allt i syfte att förenkla hanterandet och pressa ned priset enligt Ricoh.

Ricoh Theta SC
En av skillnaderna mellan Ricoh Theta S och Ricoh Theta SC är det bortplockade uttaget för mikro hdmi.

Några större ändringar rör det sig dock inte om. Man har plockat bort uttaget för mikro hdmi och med detta också möjligheten att strömma video live från Ricoh Theta SC. Den maximala längden för videoklipp har också sänkts, från 25 minuter till 5 minuter. Vikten har också minskats, från 125 gram till 102 gram.

Förändringen när det gäller priset är lite större. Ricoh Theta S kostar 3 700 kronor och Ricoh Theta SC har ett cirkapris på 2 900 kronor, en sänkning med 800 kronor med andra ord (eller med 21,5 procent om man föredrar att räkna så). Från att ha spelat i samma liga som exempelvis Samsung Gear 360, med Ricoh Theta S, spelar man nu med Ricoh Theta SC i en annan, lägre, prisliga.

Lite smidigare, lite billigare

I praktiken innebär de avskalade funktionerna inte någon större skillnad. Ricoh Theta SC har samma styrkor och samma svagheter som tidigare. Den är med andra ord lätt och behändig, busenkel att använda och har bra möjligheter att visa och dela 360-material. Bildkvaliteten på foton är mycket hög (med en maxupplösning på 5 376 x 2 688 bildpunkter), men inte alls lika bra när det gäller videoklipp (maxupplösningen där är 1080p med 30 fps).

Ricoh Theta SC
Ricoh Theta SC går nu att få i blått, beige, rosa eller vitt.

Och behovet av ett stativ är fortfarande lika stort. Utan ett sådant faller Ricoh Theta SC omkull hela tiden om du inte konstant håller den i handen. Fortfarande minus också för batteritiden och det snåla lagringsutrymmet på 8 gb, ett lagringsutrymme som inte går att utöka med extra minneskort.

Ricoh Theta SC
Så här ser det ut i panoramaläget när du tar en bild med Ricoh Theta SC via appen i telefonen.

Däremot gör den förbättrade appen hanteringen av kameran mindre omständlig, helt i linje men den allmänna förenklingen av kameran. Och kameran går nu att få i fyra fina färger, blått, beige, rosa och vitt.