I våras testade vi en av de första Xiaomi-mobilerna som släppts i Sverige, Mi5. Det var verkligen en positiv överraskning. Ett enkelt och smart system, en snygg välbyggd mobil, kvalitet i de flesta detaljer och maxad prestanda till lågt pris. Nu är det dags för en uppföljare, Mi 5s, och dessutom en Mi 5s Plus, som är större, dyrare och har en ny kamera med dubbla linser. Vi tog oss en titt på just Plus-versionen.

Till det yttre har den en bekant stil, bostad metall baktill som går att få i guld eller silver, avfasade kanter runtom och en aningen upphöjd men i stort sett plan glasyta framtill. Jämfört med de allra mest påkostade mobilerna just nu känns den lite billig i genomförandet, med en del vassa kanter och tydliga skarvar mellan metall- och plastdelar. Men den är tunn och trots sina rejäla mått – skärmen är på hela 5,7 tum – så är den hyfsat greppvänlig.

Xiaomi Mi 5s Plus
Xiaomi Mi 5s Plus. Stor, men inte obekvämt stor.

Senaste Snapdragon

Xiaomi är kända för att alltid vara tidigt ute med senaste processorn i sina lurar och dessutom vara bra på att pressa lite extra prestanda ur dem. Och Mi 5s Plus följer den trenden med en Snapdragon 821 som imponerar, både med höga maxprestanda, och sval drift vid långvarigt stresstest. Den underpresterar dock jämfört med de två andra Snapradon 821-mobiler vi testat, Asus Zenfone 3 Deluxe och Oneplus 3T. Däremot imponerar den med lång batteritid. Det beror ju i och för sig också på ett stort batteri på 3800 mAh.

Tyvärr ser en bidragande orsak till batteritiden även ut att vara en relativt ljussvag skärm. Det är en 1080p-panel av ips-typ. Det är fullt dugligt för även en 5,7-tumsskärm när det gäller skärpan, men på nära håll ser vi definitivt en viss pixlighet. Färgerna är dock fina även om svärtan är lite blek, vilket ju kan vara svårt att undvika i en ips-skärm. Du kan också ställa in färgtemperaturen till viss del, och det finns ett ”läsläge” som ser ut att vara ett blåljusfilter.

Xiaomi Mi 5s Plus
Navigationsknapparna är tydliga, men vi är inte helt nödja med responsen. Vi får tycka ovanligt hårt för en touchkontroll.