Pokémon-serien fyller 20 år i år. Under alla dessa herrans år har Nintendo och The Pokémon Company lanserat inte mindre än sju generationer, hundratals fickmonster att fånga och en uppsjö olika spin-offs. I somras fick vi exempelvis Pokémon Go som tog jakten på de färgglada kreaturen till mobilen och det verkliga livet, vilket blev en enorm succé. Plötsligt var inte Pokémon något som bara barn och de dedikerade nördarna sysslade med – Pikachu med vänner blev mainstream och lockade allt från småbarnsföräldrar till pensionärer ut på långa promenader. 

Den sjunde generationen

Och nu har den sjunde generationens Pokémon äntligen landat. Pokémon Sun och Moon är den andra huvudinstallationen till Nintendo 3DS (Alpha Ruby och Omega Sapphire exkluderat) som introducerar nya Pokémon, annorlunda former av existerande monster och massvis med fräsch gameplay.

Pokemon

För om det är något Pokémon som serie behövt så är det just stora nyheter. Även om spelen bara blivit bättre för varje generation som gått, så har grundbultarna alltid varit detsamma – få ett startmonster, fånga kompletterande monster, träna monster och besegra gymledare för att till slut ta sig an Pokémon League och Elite Four.

Med Sun och Moon har utvecklarna på Game Freak satt sig vid ritbordet och sett över grundvalarna. Vad de levererar är en perfekt mix av lagom mycket nostalgi och drösvis med nya saker att göra, annorlunda upplägg och en story värd att lägga på minnet.

Mycket av det nya kan tillskrivas seriens purfärska director Shigeru Ohmori som ersatt Junichi Masuda efter lång, trogen tjänst. Spelet känns som ett gediget hantverk där varje detalj är genomtänkt och varje förändring noga utförd. Detta gör också spelen som perfekta rivaler till den generation som, efter Red och Blue, varit den mest uppskattade – nämligen Gold och Silver.

Pokémon Sun Pris vid test: 399 kr.

Bästa pris just nu: 299 kr