För snart två år sedan såg Beoplay H8 dagens ljus, ett par riktigt kompententa hörlurar som imponerade stort på oss – dels för den lyckade designen men även för en riktigt bra brusreducering. H9 är en så kallad on ear-modell som sitter direkt på örat istället för att innesluta örat helt. Det är givetvis en smaksak vad man föredrar men en nackdel är att on ear-modeller oftast har en något sämre isolering och läcker mer ljud än over ear-modeller.

Här är årets bästa hörlurar: Stort test av 19 modeller – fyra får full pott

En stark medicin

Formmässigt är H9 i stort sett en kopia av H8 modell, förutom då att kåporna är större och ligger runt hela örat – något som vi välkomnar med öppna armar. Det blir en helt annan ljudupplevelse, och på långresan tycker vi även att komforten förbättrats. Ett par lurar som trycker mot, istället för runt, örat timme efter timme blir till slut bli påfrestande.

H9 kommer i två färger, ljusbrunt eller svart. Designen är annars mycket lyckad, med kåpor tillverkade av anodiserat aluminium som inte bara är snyggt – det gör dem även slitstarka och skyddar elementen från stötar om du nu skulle råka tappa dem i backen. Ingen billig plast alltså…

Beoplay H9

Exklusiv känsla och lyckad design

I övrigt är det en klart exklusiv känsla i hörlurarna, med en blandning av material i form av polerad aluminium, mjukt lammskinn och oxläder. Tyvärr är hörlurarna inte vikbara, utan tar en del plats när de inte används. En tygpåse medföljer för förvaring och skydd liksom en adapter med dubbla hanar. Vissa flygbolag envisas ju med denna ålderdomliga, förkastliga lösning.

Kommunikationen sker via bluetooth och sammankopplingen sker traditionellt genom att du aktiverar funktionen på hörlurarna och sedan letar upp dem i din smartphone. Någon nfc finns med andra ord inte.

Sökningen kan du även göra i den dedikerade Beoplay-appen om så önskas. Appen i sig är en snygg historia och tillika samma som används till tillverkarens övriga trådlösa produkter, exempelvis den lilla högtalaren A1. Tillsammans med appen får du en översikt över dina Beoplay-produkter och när du valt hörlurana kan du byta spår, pausa musiken samt aktivera brusreduceringen. Det finns även en smidig equalizer där du drar markören mot önskad ljudprofil eller använder förinställda lägen. 

Beoplay H9

Den ena kåpan på H9 är rörelse- och tryckkänslig. På den högra använder du olika rörelser för olika kommandon. Dra fingret uppåt och nedåt för att aktiveras och avaktivera brusreduceringen, och framåt och bakåt för att byta spår. Ett tapp på kåpan pausar musiken och cirkelrörelser styr volyminställningen. Riktigt smidigt och du kommer snabbt in i tillvägagångssättet.

Brusreduceringen är inte anpassningsbar

Brusreduceringen är inte anpassningsbar, något allt fler tillverkare erbjuder, utan det är av eller på som gäller. Prestandamässigt gör funktionen jobbet men den skulle kunna vara kraftfullare. Något irriterade sus bakgrunden märker vi emellertid inte av när vi aktiverar funktionen, något som vi upplevt på en del andra brusreducerande lurar. Ett extra plus är också att brusreduceringen fungerar när vi lyssnar via den medföljanande sladden. Vissa flygbolag tillåter som bekant inte bluetooth på sina flighter. Övriga funktioner på kåpan fungerar däremot endast i trådlöst läge.

Ljudmässigt håller H9 hög standard och precis som på ”lillebror” låter det riktigt bra över hela registret. Basljudet blir här än mer påtagligt i och med den bättre isoleringen. Den aktiva reduceringen förvränger inte musiken på något sätt, vilket är riktigt bra. Önskar vi något så är det möjligheteten att kräma på ytterligare, maxvolymen är en aning lågt satt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Bang & Olufsen Beoplay H9 Pris vid test: 4890 kr.

Bästa pris just nu: 3290 kr

Fakta

Vikt: 295 gram.
Mått: 197 x 225 x 40 mm.
Färger: Svart och grå.
Frekvens: 20 Hz till 22,000 Hz.
Kontakt: 3,5 mm.
Batteritid: Upp till 14 timmar med bluetooth och brusreducering, 16 timmar med endast bluetooth och 21 timmar med kabel och brusreducering.
Pris: Från 4 899 kronor.
Läs mer: Beoplay.com