Förra året recenserade vi Super Mario Maker till Wii U, där det förärades med näst högsta betyg. Drömmen om att äntligen få designa våra egna Super Mario-banor hade äntligen slagit in och tack vare Wii U-kontrollen blev banbygget barnsligt enkelt. Vi kan till och med påstå att Super Mario Maker var spelet som utnyttjade kontrollmetoden allra bäst, och hade det bara existerat vid Wii U:s lanseringsfönster hade konsolens öde kanske sett annorlunda ut.

Wii U blev som bekant aldrig den succé Nintendo hade hoppats på. De bärbara 3DS-enheterna har däremot visat vara betydligt lönsammare, så inte konstigt att Nintendo nu väljer att konvertera ett par förbisedda guldkorn till det bärbara formatet. I teorin har 3DS-versionen av Super Mario Maker alla förutsättningar att bli en perfekt konvertering av originalet. Pekskärmen finns även där och bakgrunderna från de äldre Super Mario-spelen lär inte vara för prestandakrävande.

Missa inte: Vi testar Nintendo Switch - intryck, svenskt pris och funktioner

Mycket är bekant

Kärnan i Super Mario Maker är själva designandet av dina drömmas Super Mario-banor. Precis som i förlagan ges du även här möjlighet att skifta mellan bakgrunder som representerar de olika milstolparna i seriens historia. Men bäst av allt är fortfarande att dina banor enbart påverkas ytligt när du skiftar mellan bakgrunderna. Inslag som exempelvis inte existerade i det allra första Super Mario Bros får nytt liv med nydesignade pixlar. I 3DS-versionen får du dessutom tillgång till alla bakgrunderna redan vid start, utan att behöva låsa upp dessa.

Mario Maker

Samtliga byggredskap från originalet finns inkluderade även här. Däremot är sättet att låsa upp dessa något annorlunda, på gott och ont. Istället för dygnsbaserad upplåsning får du göra det manuellt genom att spela igenom helt nyskapade banor signerade Nintendos egna designers. Det ska inte missförstås, banorna är ännu en fingervisning på varför Nintendo dominerar genren och skulle lätt platsa in i ett sprillans nytt Super Mario-spel. Men att dölja verktyg bakom dessa är problematiskt för den som vill skapa banor på direkten – det rör sig trots allt om ett tjugotal världar med fyra till sex banor vardera.

En liten detalj som inte följde med till nyversionen är stöd för Nintendos toys to life-satsning Amiibo. Gimmick eller inte, det fanns en viss charm att springa runt som Mega Man, Pokémons eller Link från The Legend of Zelda. Här får vi nöja oss med enbart Mario, vilket lär irritera en del skapare där ute.

Mario Maker

Begränsad arbetsyta inget problem

Ett orosmoment inför 3DS-konverteringen har varit den betydligt mindre pekskärmen på konsolen, åtminstone i jämförelse med alternativet på Wii U. Puritaner kan dock andas ut. Visserligen känns utrymmet inledningsvis något begränsat, men du ges möjlighet att dölja menyer som för tillfället inte används. När du väl skapat din bana och ska testspela den förflyttas dessutom all action till den större övre skärmen på 3DS.

Med andra ord är det mest en vanesak – skapandet är minst lika underhållande här som i originalet. Problemen dyker däremot upp när det är dags att dela med sig av skapelserna.