Bristfälliga onlinefunktioner
Halva nöjet med Wii U-versionen av Super Mario Maker var dess community-bildande onlinefunktioner. Dina uppladdade banor kunde betygsättas av spelare och det var enkelt att inspireras av andras skapelser genom att ladda ned dessa. Dessutom fanns det flera eminenta sök- och filtreringsmöjligheter. Jämförelsevis är 3DS-versionen något av en antiklimax.

Mario Maker

Dina skapelser kan delas men enbart offline via Streetpass-funktionen. Denna funktion har aldrig tagit fart här i Sverige då andelen personer som bär med sig 3DS-enheter utomhus är minimal. Det finns alltså inget sätt att få feedback på din sprillans nya bana, om du nu inte har en bekant som råkar äga ett eget exemplar av spelet.

Vill du spela specifika banor du kanske sett online blir det också problematiskt. Sökfunktionen saknas nämligen helt, och istället får du förlita dig på slumpmässigt utvalda banor. Råkar du mot all förmodan hitta den bana du söker kan du inte ens lämna omdöme på den. Att ladda ned banor fungerar däremot som vanligt, men halva poängen går ändå förlorad på grund av allt krångel.

Snabb cash-in?

När till och med 3D-funktionen saknas går det inte annat än att avfärda denna version av Super Mario Maker som en snabb konvertering för att tjäna snabba pengar. I dagsläget saknar 3DS-versionen den halva som gjorde originalet till en nutida klassiker, utan att bjuda på några egna nyheter. Varför passade Nintendo inte på att lägga till en extra bakgrund baserad på Game Boy-klassikern Super Mario Land, till exempel?

För dig som däremot redan är nöjd det befintliga innehållet och enbart tänkt bygga banor för eget nöje finns allt offlinematerial samlat här, dessutom i bärbar form. Men förväntar du dig samma upplevelse som Wii U-ditot gör du klokt i att invänta en eventuell Switch-version istället. 

Fakta Super Mario Maker For Nintendo 3DS

Format: Nintendo 3DS
Testat format: Nintendo 3DS
Lansering: 2 december
Pris: 449 kronor

plus

  
Smidigt att designa banor även på den mindre skärmen
Variationsrikt innehåll för skapande

minus

Inget sätt att dela med sig av skapelser online
Går inte att söka efter andra skapelser manuellt

Betyg 3 av 5