För tio år sedan utannonserades Final Fantasy Versus XIII, ett sidospår i Square Enix eviga rollspelsserie. Otaliga förseningar, namnbyte och ett mindre mirakel senare är Final Fantasy XV till sist här. Frågan är bara: Var det värt väntan?
 

Västerländskt möter österländskt 

Med orden ”Ett Final Fantasy för gamla fans, såväl som nya” ramar Square Enix in den magiska upplevelsen som är Final Fantasy XV. För på många sätt är det här något helt nytt, ett enormt språng från de långsamma och linjära rollspelen vi växt upp med och älskar. Istället bjuds vi på en actionfest och en enorm, helt öppen, värld att utforska och insupa. Det andas västerländsk speldesign i stil med Elder Scrolls V: Skyrim och The Witcher 3: Wild Hunt lika mycket som det doftar J-pop och anime. Men någonstans lyckas Final Fantasy XV balansera på gränsen – och lyfta den gamla spelserien till sina forna glansdagar.

Final Fantasy XV

Här slängs vi in i prins Noctis och hans vänner Ignis, Prompto och Gladius liv när den förstnämnda ska resa till sitt bröllop. Det är en okonventionell inledning som prioriterar karaktärer och utforskande snarare än bombastiska filmklipp, och sätter genast stämpel på vad vi ska få uppleva. För även om Final Fantasy XV senare förvandlas till ett något mer klassiskt Final Fantasy så är det de fyra vännernas relation som är äventyrets hjärta.

Under den långa resan kivas vännerna, pratar om allt från mat till tjejer. Deras relation växer snabbt till en av de mest uttömmande och realistiska karaktärsporträtten vi sett i spelbranschen på länge. När den töntiga Prompto till slut öppnar upp sig och erkänner att han alltid känt sig utstött blir det uppenbart att alla fyra karaktärerna är något mer än klassiska stereotyper. Och när samma karaktär nynnar den klassiska vinnarlåten från Final Fantasy VII efter en hektisk strid blir det helt omöjligt att värja sig.