Final Fantasy XV kryllar av skönhetsfläckar. Som att en stor del av sidouppdragen består av halvdana fetch quests, där du måste hämta något på ett ställe och leverera det till ett annat. Som när du behöver besegra återanvända bossar du redan besegrat i tidigare uppdrag. Eller att Square Enix nästan förutsätter att du ska ha tittat på animeserien Brotherhood och långfilmen Kingsglaive för att förstå allt som pågår runt om i världen och vilka karaktärerna faktiskt är. Ett otroligt underligt beslut då första halvan av Final Fantasy XV därför känns framstressat och hoppigt i sitt narrativ. Som tur är kan du se Brotherhood helt gratis på Square Enix Youtube-kanal (och den är verkligen värd att se), men de aspekterna borde ha förts in direkt i spelet.

När rollspel blir action

I ett annat lyckat försök att blanda gammalt och nytt har de traditionella turordningsbaserade striderna omarbetats helt. Nu teleporteras Noctis över skärmen, flyger mellan fienderna och bjuder på ett spektakel som påminner mer om rena actionspel som Bayonetta och Devil May Cry än föregångarna. Det är snabbt, strategiskt och stundtals rörigt, speciellt innan man lär sig systemet.

Final Fantasy XV

För Noctis kan trolla fram fyra olika vapen från luften, teleportera sig bakom fienderna, blocka inkommande attacker och hoppa runt som värsta cirkusartisten. Den som sett Final Fantasy VII-filmen Advent Children kommer känna igen sig. Men vad som vid första anblick kan verka gå ut på att hamra attackknappen växer sig snart till ett djupare system där kombinationer och akrobatiska rörelser blir vitala delar för att överleva de enorma bestarna.

Tyvärr ställer kameran till med en hel del bekymmer, speciellt i trånga miljöer, och fler än en gång åker vi på pisk endast på grund av spelets orättvisor. Det går inte heller att kontrollera sina medhjälpare i större utsträckning och när vi slungar en eldboll mot ont anade monster fångas hela gruppen i den explosiva smällen. De negativa delarna till trots så lyckas stridssystemet i Final Fantasy XV konstant överraska och underhålla.

Final Fantasy XV Pris vid test: 499 kr.

Bästa pris just nu: 138 kr