Att Facebook har problem med fejkade nyheter lär ingen ha missat. Den senaste tiden har det skrivits mycket om vilken betydelse fejknyheter som spreds på det sociala nätverket kan ha haft för valutgången i USA.

The Guardian skriver om den hittills galnaste vändan i den här historien.

BS Detector är ett webbläsartillägg utvecklat av Daniel Sieradski, som flaggar fejkade nyheter på Facebook. En röd ruta dyker upp intill artiklar som kommer från källor som har identifierats som opålitliga på grund av att de exempelvis sprider konspirationsteorier eller pseudovetenskap.

En journalist som hade installerat BS Detector men glömt bort det skrev senare en artikel för Techcrunch om hur Facebook har börjat markera fejknyheter. Den artikeln lyckades BS Detector inte upptäcka, trots att den alltså uppenbarligen var felaktig, vilket Sieradski tyckte var komiskt:

– Jag tyckte det var det mest meta jag någonsin sett. Fejknyhet om fejknyhetsdetektor.

Av någon anledning valde Facebook i går att blockera bsdetector.tech, webbplatsen som huserar BS Detector. Sieradski skrev på Twitter att Facebook kommer ta bort blockeringen och påstå att det var ett misstag.

Blockerat

Några timmar senare gick det mycket riktigt återigen att länka till domänen, och en talesperson för Facebook sade att den hade blockerats ”på grund av övergrepp från andra .tech-domäner” och att felet hade rättats till.