Jag var hängiven pc-gamer i många år och ägnade massor av nätter åt att jobba på mina skills i att spela med mus och tangentbord i spel som Counter-Strike, Quake och Unreal. I min skrivbordsstol framför en nästan platt crt-skärm i datorhörnan hemma.

Läs också: VR är inte så hett ändå – säljer sämre än väntat

Och när den första Xboxen lanserades tyckte jag det var kul att spela Project Gotham Racing på 33-tummaren (storbilds-tv:n som den kallades då) i vardagsrummet, och jag var snabb med att utnyttja konsolen som mediacenter när detta blev möjligt. Men det skulle ta ytterligare något år innan jag tog steget till att spela FPS-spel med handkontroll, något som till en början kändes totalt omöjligt.

Från datorhörna till vardagsrum

Anledningen till att jag ändå tog steget, någon gång kring tiden då Xbox 360 såg dagens ljus, var enkelheten. Och att jag hade skaffat projektor. Helt plötsligt kändes inte datorhörnan lika kul, och projektet med att koppla in en fet miditower-pc i vardagsrummet gick inte riktigt hem hos min fru.

Dels var det skönt att slippa hålla drivrutiner uppdaterade och ständigt försöka ligga steget före med snabb hårdvara så att man skulle kunna spela spelen i bra kvalitet. Och sedan var det otroligt smidigt att bara stoppa i en skiva, sjunka ned i fåtöljen med handkontrollen och börja spela.

En feature som kom ganska snabbt var möjligheten att installera delar av spelet på hårddisken, för att korta ned laddtiderna. Helt okej! Men sedan har det gått käpprätt åt fel håll.

Under Black Friday köpte jag ytterligare en Xbox One, för att slippa flytta den befintliga konsolen mellan vardagsrum och barnens rum. 1600 kronor för 1 TB-versionen var ett kap, och jag hade ett rykande färskt ex av Battlefield 1 att avnjuta. Men jag skulle snabbt bli besviken.

Stor lista! Här är de bästa spelen till pc just nu


Uppdateringshysterin

"Det är dags att uppdatera Xboxen", är det första meddelandet jag möts av under installationen. 1,5 GB måste laddas ned till min sprillans nya Xbox One. Då snackar vi ju inte patchar precis... Nåväl, efter en stund var det klart, sedan kommer nästa förvåning. "Handkontrollen behöver uppdateras". WTF!?

Denna process gick i och för sig ganska fort, men sedan var det dags att börja spela. Eller installera spelet, något som numera är ett måste (den snabba blurayspelaren verkar bara vara till för installation, inte för att köras under själva spelandet). Installationen kräver 42,7 GB!

Om du är en hängiven gamer som vill ha massor av spel installerade behöver du helt enkelt ibland avinstallera vissa titlar, eller koppla in en extern disk (något som jag fått göra på barnens Xbox One). Efter installationen av Battlefield 1, som bara funnits ute några veckor när jag fick det, kom även en liten uppdateringspatch som jag behövde ladda ned och lägga in. På 3 GB!

Hela grejen med att spela på konsol var ju att du kunde sätta i en skiva och spela. Vad hände med den grejen? Både Sony och Microsoft har gjort allt för att göra om sina tv-spelsboxar till datorer, speciellt Microsoft som i sin iver att pracka på oss Windows 10 totalt har förstört det enkla och tydliga gränssnittet som gjorde Xbox superenkel att använda även för de minsta.

Listan på tjänster och tillbehör som floppat till Microsofts och Sonys spelkonsoler är lång nu och det är vi konsumenter som får betala priset för att företagen inte har koll på vad vi casual gamers vill ha. Snälla Apple, det är dags att ni går in på det här området och visar hur man gör när man sätter användaren i fokus.