Bitvis föråldrat

Det är just stämningen och samspelet mellan pojken och Trico som är den starkast lysande stjärnan i The Last Guardian. Sett till övriga beståndsdelar är det som nämnt tydligt att utvecklingen började i en tid då spelmekaniken var långt ifrån lika välsvarvad som den är i dag. Kontrollen är lite väl oprecis, särskilt när vi ska hoppa mellan plattformar eller navigera längs med trånga passager. Än värre är kameran, som inte sällan hamnar så fel att vi inte ser vad som händer.

The Last Guardian

Trico själv är bångstyrig som en byracka. Så klart högst medvetet, men stundtals blir det rejält frustrerande när det gigantiska djuret vägrar lyda våra kommandon. Inte heller det tekniska briljerar och på sina håll skiner det igenom att The Last Guardian till en början var tänkt som en Playstation 3-titel.

Ur ett rent speltekniskt perspektiv är The Last Guardian på sin höjd medelmåttigt. Men spel ska givetvis bedömas efter upplevelsen, och där skiner det desto starkare. Till skillnad från majoriteten av dagens storspel finns en tydlig karaktärsutveckling, som dessutom byggs på i sådant perfekt tempo att vänskapen mellan Trico och pojken till slut känns helt naturlig. Vändningarna i historien är dessutom oväntade, vilket gör att vi hela tiden överraskas av det som sker.
M3 rekommenderar
När eftertexterna till slut rullar är det alltså främst det positiva vi tar med oss. The Last Guardian är kanske inte lika överjäkligt bra som sina föregångare, men tillräckligt unikt och såpass välskrivet att det inte kommer lämna någon oberörd. Efter över sju år av hopplös väntan, brutna löften, total tystnad och rykten om nedläggning känns det närmast absurt att sätta punkt med de orden.


Fakta The Last Guardian

Genre: Äventyr
Utvecklare: Sony
Format: Playstation 4
Lansering: 7 december
Pris: 599 kronor

plus

Otroligt fint berättat.
Stämningsfullt.
Miljöerna.

minus

Kontrollen.
Trico är bitvis lite väl bångstyrig.
Grafiskt är det långt ifrån bäst i klassen.

Betyg 4 av 5