DR4

Vart tog tiden vägen?

Uppmärksamma spelare lär omgående märka en stor avvikelse gentemot tidigare alster; tidsbegränsningen saknas helt. Inledningsvis känns det skönt att utforska kartan utan all stress. Problemet är bara att det slår ut omspelningsvärdet. Råkade du göra allt av värde under första omgången finns det knappt någon anledning att återvända. Dead Rising 4 saknar även alla typer av extralägen som återfanns i föregångarna. Utöver ett separat överlevnadsläge för onlinespelande finns det tyvärr inte mycket annat att hämta efter slutsekvenserna. 

DR4

Inte tillräckligt polerat

Men den största boven är varken avsaknaden av lägen eller det något fantasilösa narrativet. Istället är det olika typer av buggar och tekniska problem som är det största irritationsmomentet. Alltför ofta fastnar zombies och andra motståndare mellan olika föremål. Ibland till den grad att de inte går att besegra alls. Under vår genomspelning stöter vi även på likdelar som svävar i tomma intet och besegrar fiender som fastnar i allehanda konstiga lägen. För att inte tala om de gånger Frank får eget liv och utför andra attacker än det du önskade. Vilket är synd med tanke på att själva skiftandet mellan närstrids- och skjutvapen annars är smidigare än någonsin.

Helt ärligt känns Dead Rising 4 som en något framstressad lansering menad att möta julhandeln. Varför kunde inte utvecklaren satsat mer på att rätta buggarna och lägga till fler lägen? Istället har onödig tid gått åt att blanda in Black Friday-liknelser och annat nonsens i narrativet. Kanske hade vi inte suttit här och beklagat oss över tekniska problem, utan istället hyllat Dead Rising 4 som ett steg i rätt riktning. Själva actionbiten är ju över förväntan och vi hoppas att exo-dräkten återvänder i en eventuell femte del. Tillsammans med timern, då.

Fakta Dead Rising 4

Format: Xbox One, Windows 10
Testat format: Xbox One
Lansering: Ute nu
Pris: 599 kronor

plus

Grym uppsättning av vapenkombinationer
Exo-dräkten
En stor stad att utforska

minus

För många buggar
Inget tidssystem = inget omspelningsvärde
Snålt med extralägen

Betyg: 3 av 5