Sociala medier som Facebook och Instagram har länge mötts av hård kritik för hur de hanterar bildmässig nakenhet. Kontentan verkar vara att det är okej för män att posera med bar överkropp, medan policyn för kvinnor allmänt sett är mycket mer restriktivt hållen.

10 dolda Facebook-tips: Så enkelt gör du ditt konto betydligt säkrare

Den senaste i raden av kritiker är Instagram-kontot Genderless Nipples, som bland annat uppmärksammats av The Verge. Här dominerar extrema närbilder på bröstvårtor, vilket gör det svårt att avgöra vilket kön de tillhör. Tydligen också för Instagram själva, som i skarp kontrast mot sin rådande policy precis raderat en "manlig" bröstvårta från sina bildflöden.

Beslutet hänvisar man till sina riktlinjer, där det bland annat står att läsa:

Vi vet att det finns tillfällen då användare vill dela nakenbilder som är konstnärliga eller kreativa, men av olika skäl tillåter vi inte nakenhet på Instagram. Detta omfattar foton, filmklipp och visst digitalt skapat innehåll som visar samlag, genitalier och närbilder av helt nakna skinkor. Det omfattar även vissa bilder av kvinnliga bröstvårtor, men bilder av ärr efter bröstborttagning (mastektomi) och kvinnor som aktivt ammar är tillåtna. Nakenhet på foton av målningar och skulpturer är också OK.

Genderless Nipples är ett nyskapat Instagram-konto, och efter denna triumf återstår det att se vilka fler delsegrar som går att vinna i kampen om jämställd nakenhet i sociala medier.