När Chromecast lanserades sommaren 2013 var det ett både enkelt och billigt sätt att göra din dumburk smart. Chromecast Ultra är den tredje versionen av Googles lilla mediaspelare och är nu anpassad för 4k-upplösning och hdr, det vill säga fyra gånger högre upplösning än full hd (1080p) och mer naturtrogna färger.

Missa inte: Stort test: Chromecast vs Android TV vs Apple TV

För att klara de extra pixlarna har även prestandan trimmats och Chromecast Ultra är 1,8 gånger snabbare än föregångaren. En kraftig ökning på pappret, men i praktiken är den nya enheten endast marginellt snabbare än föregångaren på att starta filmer och appar. Prestandaökning är med andra ord endast till för att klara av 4k-video. Har du en 1080p-tv är Chromecast Ultra inget för dig.

Chromecast Ultra

Plugga in och kör

Att installera Chromcast Ultra är mycket enkelt. Likt den förra versionen ska den lilla puckliknande enheten kopplas in i tv-apparaten via en fastmonterad hdmi-sladd. Även om designen på Chromecast Ultra är stilren ser det inte speciellt vackert ut att ha den dinglandes bakom tv:n. Tack vare sladden är det däremot ingen risk att enheten blockerar andra hdmi-portar som den första modellen kunde göra.

Därefter ska den medföljande strömadaptern kopplas in. Till skillnad från de tidigare modellerna kan Chromecast Ultra inte dra ström från en USB-port, vilket gör att en strömsladd med tillhörande transformator kommer att stjäla utrymme vid eluttaget.

Strömsladden är dock inte enbart av ondo då den också är utrustad med en ethernet-port, vilken kan användas om wifi-signalen är för svag för att klara krävande 4k-video. Under testet hade vi emellertid inga problem att strömma 4k-material trådlöst, i alla fall så länge hemmets andra apparater håller sig lugna med bandbredden. Om routern står en bra bit ifrån Chromecasten kan det dock krävas att nätverkskabel används för att kvalitén inte ska bli lidande.

Chromecast Ultra
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Du kan behöva aktivera hdr manuellt på den hdmi-ingång som ska användas för att hdr-färger ska visas korrekt. Det krävs också att hdmi-porten är av version 2.0a/har stöd för hdcp 2.2. Vissa tv-modeller har endast detta stöd på specifika hdmi-portar.

Filmer i 4k och hdr fungerar endast på tv-apparater med stöd för detta. Hdr finns endast i tv-apparater med 4k.

För att strömma 4k-material krävs ett stabilt nätverk på minst 20 mbit per sekund.

För att se Netflix utbud av filmer och serier i 4k behövs deras dyraste abonnemang. Det kostar i dagsläget 119 kronor per månad och gör det också möjligt för fem personer att använda tjänsten samtidigt. För att hitta 4k-material kan du söka på 4k, hdr och uhd.

Om du vill se vad din tv klarar av ska du besöka Youtube-kanalen The HDR Channel.