HTC One A9 var en intressant telefon när den kom förra hösten. Det var den första med Android 6.0, och en riktigt läcker lur med tunn, Iphone-inspirerad design, amoled-skärm i full hd och även en av de första telefonerna med bättre ljudhårdvara inbyggd – något som sedan adopterades även i vårens flaggskepp HTC 10.

S som i sparsam?

När vi hörde om en HTC One A9s blev vi därför riktigt intresserade, skulle HTC kunna följa upp snyggingen från i fjol med en lika cool och modern uppgradering? Nja, nu visade det sig att när HTC sätter ett ”s” extra på sitt modellnamn så innebär det inte att det är en uppgradering, som när Apple eller till exempel Xiaomi gör det. Här är det snarare en fråga om en billigare och enklare budgetmodell. Nåväl, inget fel med det, så länge den är bra och prisvärd.

Missa inte: Här är de bästa mobilerna just nu – vi utser vinnaren

HTC One A9s
Snyggt rundade formen, upphöjda glaset och trevliga amoled-skärmen från HTC One A9 saknas i dess lillesyskon.

One A9s behåller lite av föregångarens design, men med en del trista kompromisser. Det är en tjockare lur på åtta millimeter, som saknar den dyrare modellens rundade kanter och upphöjda glas på framsidan, och bakstycket och sidorna är separerade med en rätt så osnygg skarv. Vi är lite osäkra på vilka material den är byggd i, men den genuint helgjutna metallkänslan från One A9 saknas här.

Blek bildskärm

Även skärmen är märkbart sämre, en 720p ips-panel istället för amoled i 1080p. På fem tum funkar dock 720p för att få acceptabelt skarp bild, och panelen har bra balanserad färgåtergivning. Däremot är kontrasten i mörka toner svag, även för att vara en ips. Vi tycker också att ljusstyrkan är störande låg och att skärmytan verkar ha påtagliga problem med reflexer.

Telefonen har en monohögtalare nertill, och vi tycker faktiskt att den gör ett riktigt bra jobb. Speciellt med ovanligt fylligt mellanregister och tillstymmelse till bas. Och ljudkvalitetten i hörlurar är också den relativt bra. Inte lika bra som i exemplariska HTC 10 som enligt oss har det bästa hörlursljudet (av de telefonerna som fortfarande har uttaget kvar), men i sin prisklass står sig HTC One A9s bra. Det gjorde i och för sig också One A9, vi gissar att det är samma hårdvara på den punkten.

HTC One A9s
Sim-kort och sd-kort sitter bakom en stor lucka på ena långsidan.

Åtta kärnor som äter batteri
En sak som däremot uppgraderats är processorn. I One A9 satt ganska mediokra Snapdragon 617, det var en av dess svaga punkter som gjorde att det trots allt inte blev något toppbetyg. One A9s har istället fått åttakärniga Mediatek Helios A10 som ger ett påtagligt lyft i prestanda. Visst, det är fortfarande i en beskedlig mellanklass, men det handlar om ett lyft på ca 20 till 30 procent, och det samtidigt som lägre upplöst skärm ställer mindre krav på hårdvaran.

Tyvärr har detta inte gjort mycket för att förbättra A9:ans redan mediokra batteritid, och det är en svag punkt även här. Vi får ut mellan sex och sju timmars aktivt användande per dag, och behöver ladda batteriet framåt kvällen även om vi inte använder den intensivt från åtta till fem varje dag. Lyckligtvis är den ganska så snabbladdad, vi får nästan halvfullt batteri på en halvtimme.

HTC One A9s
Skarven mellan fram- och baksida är allt annat än snygg. På undersidan hittar vi hörlursuttag, laddport av gammal mikro usb-typ och en kraftfull liten högtalare.

För övrigt som förväntat

Funktionsmässigt är det inget som sticker ut. Möjligen i negativ riktning, då luren inte har ac-wifi utan bara betydligt beskedligare 802.11n. Det är ingen katastrof, då du förmodligen kan strömma 720p-video till den även med dess begränsade bandbredd. Men den del saker, som att tanka hem större appar, kan gå lite långsamt. För övrigt får vi bland annat snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare som också är hemknapp, och fullt funktionerande nfc för till exempel bluetooth-pakoppling. I One A9 var just nfc lite begränsad, av ingen vettig anledning alls.

Kameran är en helt ok 13-megapixelmodell som presterar precis vad vi förväntar oss av en lite billigare mobil. det vill säga bra i dagsljus, sämre i mörker och inte mer än godkänd för film. Det som främst gör oss tveksamma är ovanligt seg autofokus så fort ljusförhållandena blir annat än optimala. Däremot tar den förvånansvärt trevliga bilder med väl avvägd blixt, något som inte ens riktigt dyra mobiler alltid klarar.

HTC One A9s
Kameraappen ger oss inget enormt funktionsutbud, men allt är lätt att hitta och använda. "Zoe-kamera" är et läge som filmar korta videosnuttar. Sedan finns en app med samma namn som sätter ihop videokollage till musik. Det är kul att testa en gång, sedan tröttnar vi. 

Enkelt gränssnitt med kul möjligheter

HTC One A9 var första mobilen som kom med Android 6.0 Marshmallow. Därför hade vi hoppats att HTC skulle vara tidiga ut med Android 7.0 Nougat i denna modell. Men så är inte fallet, här är det tills vidare gamla sexan som gäller, sant HTC:s gränssnitt Sense.

Det är spartanskt och avskalat och gör på ytan inte mycket, men till exempel app-menyn och inställningar har ett lite annat upplägg och stil, och HTC har sin Blinkfeed, ett automatiserat flöde av nyheter, personlig info med mera ett skärmsvep till vänster. Det går som vanligt att stänga av om du inte är intresserad. Sense har också rätt så kul och annorlunda teman där ikoner och widgets kan placeras helt fritt. Fristilslayout, kallar HTC läget, och det finns mängder av designade gratisteman att ladda hem.

HTC One A9s
I HTC Sense finns möjligheten att ladda hem och installera en mängd intressanta "fristilsteman" som det till höger. Eller så håller man sig till HTC Sense:s rätt så Google-trogna original. 
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning