Läs även: Serier och filmer du inte får missa på Amazon Prime Video


Trots att Amazons streamingtjänst Prime Video funnits tillgänglig i Sverige under flera år nu är den fortfarande okänd i streamingsammanhang. Kanske är det på grund av att Prime Video fortfarande inte fått exklusiva rättigheter till en riktigt stor serie, eller för att näthandelsjätten fortfarande inte har lanserats officiellt i Norden.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Prime Video är ingen exklusiv tjänst varken när det kommer till användarupplevelse eller majoriteten av innehållet. Men det dyker upp tillräckligt många guldkorn i biblioteket för att motivera den blygsamma prislappen. Är du less på utbudet hos de andra tjänsterna rekommenderar vi att du tar en titt på Prime Video.
 

Positivt

  • Billigt
  • Kan användas på många enheter samtidigt
  • Stöd för båda 4k, HDR och Dolby Atmos

Negativt

  • Undermåliga undertexter
  • Störande trailers
  • Relativt liten andel faktiskt sevärt material

Testad tjänst: Amazon Prime Video
Pris: 5,99 euro i månaden.

Prime Video är en av de billigaste tjänsterna i testet, med en månadskonstnad på 5,99 euro (cirka 60 kronor). Prime har en av de generösaste enhetsgränserna, där du kan vara inloggad på upp till tre konton samtidigt och se samma video på två av dem. Det är lätt att hantera de olika enheterna och ta bort de du inte använder längre. Webbläsaren räknas inte som en enhet vilket resulterar att du kan använda Prime på ett nästan obegränsat antal olika enheter, så länge du inte streamar samtidigt.

Material kan laddas ner offline, men samma titel kan enbart vara nedladdat på en enhet samtidigt. Nyligen lanserade Prime Video även funktionen att kunna använda olika profiler på tjänsten, för till exempel familjer som delar på samma konto.

Flera exklusiva guldkorn

Amazon har under de senaste åren ansträngt sig lite extra för att köpa till sig riktigt bra, exklusiva serier till Prime Video i Sverige. Här finns båda säsongerna av flerfaldigt prisbelönade Fleabag, Top Gear-gängets The Grand Tour och science-fiction serien Ur Varselklotet, baserat på svenska Simon Stålenhags illustrationer. Det finns även en hel del filmer och serier som du inte hittar på några andra tjänster, framför allt handlar det om lite äldre, kultförklarade kostym- och actionfilmer.

Prime Video
Prime Video har successivt utökat sitt exklusiva material med allt fler intressanta titlar.

I övrigt håller tyvärr inte innehållet samma höga mått. De flesta av titlarna har flera år på nacken och det förnyelsegraden är ganska låg. En stor del av materialet är minst sagt underligt, såsom lågbudgetdokumentärer baserat på konspirationsteorier som vi kanske snarare hade förväntat oss att se på en obskyr Youtube-kanal. Känslan av kurering är med andra ord låg.

De flesta filmerna och serierna har svenska undertexter. Kvaliteten på översättningen är varierande, inte sällan dyker det upp underliga tecken, felstavningar och tveksamma formuleringar.

Streama i bästa kvalitet

Prime Video finns tillgängligt på de flesta plattformar du kan tänka dig. Gränssnittet är avskalat och stabilt, om än inte alltid det mest intuitiva beroende på enhet. Varje säsong av en serie dyker till exempel upp som en helt ny titel.

Prime Video erbjuder 4k-upplösning med HDR och Dolby Atmos ljud, även om relativt liten andel av materialet på Prime Video är så pass nytt att det blir aktuellt, Prime Video har även en egen funktion de kallar X ray. Här kan du se bonusinformation om materialet i fråga, oftast handlar det om information om skådespelarna. Den här funktionen är måttligt användbar och kan ibland ”spoila” det du ser på genom att till exempel avslöja en karaktärs namn för tidigt.

Amazon Prime Video X ray
Primes X ray-funktion visar upp ytterligare information om det du ser, såsom vilken musik som spelas och vilka skådespelare som är med i scenen.

Amazon har på sista tiden börjat introducera trailers för andra serier och filmer som finns tillgängliga på Prime Video innan själva filmen eller avsnittet du tittar på börjar. Det här går att hoppa över, men är ändå något av ett irritationsmoment.

Fakta

Testad: Juli 2020
Mer info: Prime Video
Upplösningar: Upp till 4k, HDR.
Ljud: Upp till Dolby Atmos.
Plattform: Webbläsare, IOS, Android, Apple TV, Chromecast, Android TV, LG Smart TV, Samsung Smart TV, Xbox One, Playstation 3 & 4.
Funktioner: Cast, Airplay, nedladdningsbart material, ”X-ray”.
Pris: 5,99 euro i månaden.

Betyg: 3 av 5