Det har länge viskats om att Amazons videotjänst, Prime Video, varit på väg till Sverige. I dag är vi framme vid lanseringen, och Sverige är ett av de 200 nya länder där man numer kan teckna upp sig för ett abonnemang.

Glädjande nog ingår en veckas gratis medlemskap, och efter detta får du inledningsvis betala 2,99 euro i månaden. Det kan översättas till drygt 30 svenska kronor - jämfört med Netflix som tar 79 kronor. När smekmånaderna är slut kostar de efterföljande 5,99 euro. Amazon inkluderar en hel del grymma, egenproducerade tv-serier från start, som Transparent, Bosch, Hand of God och inte minst hajpade Top Gear-rebooten The Grand Tour.

Amazon Prime Video
Så här ser uppspelningsvyn i Prime Video ut.

M3 har givetvis tecknat ett abonnemang på Prime Video i rent undersökande syfte. Efter att ha bläddrat runt i någon halvtimme är vi inte jätteimponerade; videotjänsten känns både svåröverskådlig och förhållandevis klumpig att navigera. Det är också svårt att hålla koll på vilka serier du följer för tillfället, så det blir till att bygga upp en watch list för det.

Prime Video, som använder sig av maskininlärning likt Netflix för att skräddarsy ett rekommenderat utbud för användaren, saknar inledningsvis flera givna kategorier som skräck, sci-fi och dokumentärer. Bollywood finns dock representerat från start.

Stort test: Bästa streamingtjänsten för film och tv-serier

Vi blir faktiskt lite påminda om hur icke-användarvänligt HBO Nordic var vid lanseringen. Tjänsten har gradvis förbättrats avseende navigering och funktionalitet, men har fortfarande långt upp till Netflix och Viaplay. Det har Prime Video också, vars gränssnitt inte översatts till svenska ännu. Du som är nyfiken kan med fördel teckna upp dig för sju dagars gratistittande innan du fäller ett avgörande om ditt Netflix-abonnemangs framtid.

Räkna med mer intryck och ett fullständigt test av Amazons Prime Video framöver! Tjänsten finns naturligtvis även som app till IOS och Android, där stöd för nedladdning av film och tv-serier ingår. Något förvånande saknas stöd för Chromecast i dagsläget.