En hemsida är A och O för dig som småföretagare, trots att Facebook och andra sociala medier också är viktiga. Med en egen hemsida kan du profilera dig, visa upp din portfolio, dina öppettider eller dina produkter på ett smart och enkelt sätt.

Men hur går man tillväga om man vill komma igång med en egen hemsida? Vi ger dig lite stalltips på hur du börjar, vad du bör tänka på och hur mycket det faktiskt kan kosta.

Registrera ett domännamn och ett webbhotell

Först och främst behöver du köpa en domän som passar ditt företag. Det finns en uppsjö företag där ute som sysslar med domänregistrering – exempelvis Loopia, One.com och Binero. Vilken leverantör du väljer är en smaksak och priserna varierar från bolag till bolag.

– Många bolag kan hålla en sajt uppe, men när det trilskas är det supporten som gör skillnad, berättar Jonas Brauer som sedan 2007 varit i branschen där han levererat hemsidor samt specialbeställda webbaserade system för bland annat nätbutiker.

Jonas Brauer
Jonas Brauer

En svensk domän kostar i regel ungefär en hundralapp om året och ett webbhotell runt 1 000 kronor. I priset inkluderas ofta även en enkel e-postklient med tillhörande adresser. Och många gånger räcker just den e-post som webbhotellet tillhandahåller, även om det finns andra externa aktörer på marknaden. Exempelvis Microsoft och deras Office 365.

– Det är först när man kommer upp i över tio anställda som en mer avancerad tjänst kan behövas, säger Jonas Brauer.

En sajt behöver ett namn och det är att rekommendera att domännamnet är samma som bolagsnamnet. Förr i tiden var man begränsad till engelska alfabetet, men idag går det lika bra att ha en domän som innehåller både å, ä och ö. Enligt Jonas Brauer kvittar det, även om det är att föredra att skippa svenska bokstäver.

– Det är okej för det mesta, men satsa på utan. Mestadels för att folk utomlands inte kan skriva in din adress lika enkelt.

Design, CMS och mobilanpassning

Din sajt behöver så klart en design som är attraktiv och som speglar de produkter du erbjuder. Det finns många olika sätt att ordna en design. Du kan anlita en firma som är specialiserad på området och som kan bygga en alldeles unik sajt åt dig. Det blir dock lätt ganska dyrt och ju mer avancerade funktioner du har, desto saftigare prislapp får du räkna med.

– Design kan kosta miljoner även om det ser enkelt ut. Välj därför gärna en mindre byrå och förklara din budget, men förstå att fast pris kan vara svårt att få. Se till att vara med tidigt i skisser och tankearbete för att få ut mest för pengarna, förklarar Jonas Brauer.

Wordpress är populärt – men fler alternativ finns

En annan väg är att köpa ett färdigt tema till Wordpress – världens mest populära och spridda system för publicering (CMS). Tack vare dess öppenhet, där utvecklare kan ta fram egna funktioner (så kallade ”tillägg”) och sälja dem via plattformen, finns oändliga möjligheter till flexibilitet. Dessutom går det att få loss riktigt bra designteman antingen gratis eller för en billig peng. Många teman säljs för mellan 500 kronor och 1 000 kronor. Nackdelen här är att du förlorar det unika. Priserna kan pressas ner av olika designers då de säljer sina teman till tusentals kunder.

En tredje väg är Squarespace – ett bolag som, likt Wordpress, erbjuder ett CMS i kombination med möjligheten att bygga en sajt baserade på färdiga teman. Squarespace är enkelt att använda och allt du gör är att mer eller mindre ”dra och släppa” ihop en sajt med hjälp av moduler. Men på grund av just enkelheten är Squarespace en betydligt mer låst plattform än Wordpress.

– Squarespace är en tjänst som du oftast har svårt att växa i. Wordpress kan du flytta med dig och bygga vidare på‚ säger Jonas Brauer.

Nästa sida: Mobilanpassning, logotyp och sökmotoroptimering

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning