Tänk på att mobilanpassa sajten

Viktigt att notera är att vilken lösning du än väljer behöver din sajt vara mobilanpassad. Allt pekar på att mobiltrafiken bara kommer att öka framöver samtidigt som surf via stationära datorer kommer minska. Vill du att kunderna ska kunna nå dig när som helst är detta ett absolut måste.

Tänk även på att ha en design som är lätt att navigera på, att dina kontaktuppgifter finns där kunderna finner det logiskt. Och skriv ner varenda kontaktdetalj du har. De allra flesta mobiler har stöd för telefonnummerlänkar så att man slipper kopiera numret eller knappa in det för hand. Fråga gärna kunder, vänner och familj vad som är relevant att ha med på sajten.

Din logotyp är din identitet

Om ditt företag inte redan har en logotyp är det verkligen läge att skaffa en när du bygger din hemsida. En logotyp är företagets ansikte utåt och dess utformning ska spegla ditt bolags identitet.

Du kan antingen göra en logotyp själv i ett bildbehandlingsprogram, eller anlita en designer. Även här kan kostnaden skena iväg till tusentals kronor. Satsa därför på att göra den själv om du har en begränsad budget.

– Fundera på något märke men välj hellre ett enkelt typsnitt om du inte är helt säker. Less is more, förklarar Jonas Brauer.

Logotypens placering är minst lika viktig som dess utformning. Den ska fånga kundens blick när personen går in på hemsidan.

– I 99 procent av fallen ska logotypen placeras längst uppe till vänster.

Sökmotoroptimering och Google Analytics

Sökmotoroptimering, eller SEO som det kallas i folkmun, kan vara avgörande för om dina kunder ska hitta dig. Många internetanvändare använder nämligen sökjätten Google för att hitta det som de eftersöker. Detta har lett till att många företag optimerar sina hemsidor för att hamna så långt uppe som möjligt i Googles flöde.

Att komma igång med SEO behöver inte vara särskilt avancerat, och Wordpress har massvis med tillägg – gratis som betalversioner – som ökar ditna chanser att synas på Google. Viktigt att veta är att tilläggen inte är allt, utan att Google prioriterar sajter som är nyligen uppdaterade framför sidor som inte fått nytt material på länge. Det bästa är att följa trender på Google via exempelvis Google Trends.

Något som många inte tänker på är vikten att spåra användarnas beteende. Detta kan göras via Google Analytics som ger dig en insikt i hur många besökare du har, vad de klickat på och var de kommer ifrån.

– Verktyget är helt gratis. Det är viktigt att veta var besökarna kommer ifrån för att förstå vilka kanaler som fungerar och vilka som inte gör det. Det är speciellt viktigt om du betalar för trafiken. För att ha en bra konvertering på din hemsida behöver du ha ett mål, till exempel mäta hur många som fyller i ett kontaktformulär, tittar på en video eller läser väldigt länge på en viss sida. Kunskap är guld, säger Jonas Brauer.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning