Musik

Att mp3-komprimering ”förstör” musiken är välbekant, men de flesta undersökningar fokuserar på hur bra människor är att avgöra om ett ljudspår är komprimerat eller inte. En grupp forskare vid Hong Kong University of Science and Technology har istället undersökt vad som händer med musikens förmåga att påverka människan emotionellt, skriver Techxplore.

Här är årets bästa hörlurar: Stort test av 19 modeller – fyra får full pott

Det handlar alltså om klangfärg, och hur det är kopplat till våra känslor. Alla som sett en film som vanligtvis framkallar väldigt starka känslor (exempelvis skräck) med ljudet avstängt vet hur viktig musik är för känslan.

Vad forskarna kom fram till är att hård mp3-komprimering kan ha en negativ inverkan på ljudens förmåga att skapa känslor. Effekten är olika stor för olika instrument och olika bithastighet. Klarinett påverkas kraftigt redan vid mindre komprimering, medan oboe är nästan opåverkad vid 112 kilobit per sekund men kraftigt påverkad vid 56.

Läs mer: Youtube till MP3 - så gör du för att konvertera

Det verkligt intressanta resultatet var att olika känslor påverkas olika mycket. Ljud som kopplas ihop med glädje, lugn, romantik och andra positiva känslor påverkades mycket mer än negativa och aggressiva ljud. Forskarna föreslår att det här kan förklara varför modern popmusik är full av ”grymtande läten och arga låttexter”.

Stort test: Årets bästa musiktjänst – vilken av dem kan bräcka Spotify?