Med tusentals utställare är det omöjligt att täcka allt som visas på CES. En del prylar är intressantare än andra, och här är några fler vi uppmärksammade under sjätte dagen av vår bevakning:

Alchema

Brygg din egen cider med Alchema

Hemmabryggning är ganska populärt, speciellt av öl men även vin. Cider däremot är inte lika vanligt, men med nya automatiska ciderbryggaren Alchema är det enkelt och du får cidern precis så torr eller söt som du vill ha den. Alchema använder en mobilapp för att ställa in rätt recept och tala om för dig när du till exempel ska hälla i ingredienserna.

Mini-pc:n Mission

Billig mini-pc lär dig koda

Förra året började Endless sälja en dator för under 1 000 kronor med en Linux-variant och en massa utbildningsprogram så att användarna kan komma igång även utan internet. På CES visade företaget upp två nya och något fräsigare maskiner som vänder sig mot exempelvis skolor. Mission Mini (motsvarande cirka 1 500 kronor) och Mission One (cirka 2 900 kronor) har mer modern design med bland annat bambudetaljer och kommer med en programmeringskurs kallad Endless Code som lär ungdomar och nybörjare koda med bland annat java och python. Genom att göra alla delar av operativsystemet ”hackbara” kan kodandet bli mer meningsfullt.

Sleep Number 360

Smart säng hindrar snarkningar och värmer dina fötter

Istället för ett aktivitetsarmband som håller koll på din sömn, vad sägs om en smart säng? Förutom att mäta exakt hur du rör dig under natten kan Sleep Number 360 anpassa sig för att hjälpa dig sova bättre. Om du börjar snarka kan den höja din sida av sängen så att du får en friare luftväg, och sängen justerar styvhet och stöd utifrån hur du ligger så att komforten blir optimal. Dessutom kan den värma frusna fötter.

Furrion Elysium

Husbilen med extra allt

Furrion Elysium är en husbil för den som redan har allt och vars kreditkort inte har några begränsningar. I hytten sitter en stor plattskärm och andra bekvämligheter. I bakre delen ryms ett vardagsrum med 77-tumstv; kök med ugn, mikro, diskmaskin och vinkyl; sovrum och badrum med smart dusch och toalett. Kliv upp på taket så hittar du ett badkar med ljudanläggning och en landningsplatta för den medföljande Robinson R22-helikoptern. Prislapp saknas, men behöver du fråga är den för dyr.

Dag fem:

Smarta skor

Skorna som lär dig springa bättre

Sensoria och Vivobarefoot har utvecklat smarta skor som lär sig hur du springer och går, och kan tipsa om hur du kan förbättra ditt löpsteg för både lägre skaderisk och effektivare löpning. På mässan visade företagen upp en prototyp med två chip och fyra sensorer strategiskt placerade kring hälen. Företagen hoppas kunna sälja tekniken till stora skotillverkare.

Mega table

Gamepad som soffbord

Vad är bättre än att sitta i tv-soffan och spela klassiska Nintendo-spel? Knappast att göra det på en gigantisk handkontroll, men det har inte hindrat Retrobit från att ta fram ett koncept på ett kombinerat soffbord och NES-handkontroll. Enligt Engadget planerar företaget att lansera en Kickstarter eller Indiegogo-kampanj för att se om det finns kundunderlag till produkten, som väntas kosta knappt 6 000 kronor.

Hushme

Sluta störa omgivningen

En av de största nackdelarna med öppna kontorslandskap är att det lätt kan bli väldigt bullrigt. Kollegor som pratar i telefon är en bidragande orsak, och det vill utvecklarna av Hushme göra något åt. Hushme är en ljuddämpare för din mun, och ett bluetoothheadset. Du spänner den runt mun och nacke, och tjocka skumkuddar dämpar ljudet samtidigt som en mikrofon fångar det så att den du pratar med kan höra dig som vanligt. Högtalare på utsidan kan dessutom dränka det lilla mummel som ändå läcker ut med till exempel R2D2-blippande.

Dag fyra:

Whill, den terränggående elrullstolen

Terränggående rullstol

Företaget Whill har utvecklat en elrullstol som – förutom att den ser ut att kunna tillhöra Professor X – klarar att navigera över ganska grova hinder. Företaget demonstrerade på CES genom att köra upp för en nästan 10 centimeter hög kant, och på en grusväg. Model M som den heter är dessutom inte speciellt mycket större än en manuell rullstol, och Whill jobbar på självkörande mjukvara för exempelvis förlamade användare.

Smartcane

Smart käpp varnar om du ramlar

Franska Nov’in kom till CES med en käpp. Närmare bestämt Dring Smartcane, en uppkopplad smart käpp med rörelsesensorer som kan skicka ett meddelande via mobilnätet till utvalda personer om användaren till exempel ramlar. Artificiell intelligens lär sig användarens rörelsemönster och kan påpeka om det ser ut att ha skett en försämring av rörelseförmågan eller att användaren rör sig mindre än vanligt.

Laser-projektionstv

Laser-tv från Anker

Anker är ett företag som gjort sig känt i USA för sina externa batterier för mobiler och surfplattor, men har de senaste åren utökat sortimentet med bland annat högtalare. Nu ger det sig in på den stenhårda tv-marknaden, men inte med ännu en led- eller oled-tv. Nej, Ankers Nebula TV använder en laserprojektor för att visa en bild på upp till 100 tum. Ljusstyrkan ligger på 3 000 ansi lumen, vilket räcker för att visa en bra bild även i ett ljust rum. Men med bara 1080p-upplösning och en prislapp på motsvarande nästan 35 000 kronor är frågan hur många som kommer nappa.

Dag tre:

Samsungs dubbeltvättmaskin

Dubbeltvättmaskin och dubbeltorktumlare

Samsung kom till förra årets CES med många vitvaror, och även i år finns en hel del. En av de mer extrema produkterna vi sett på området är Flexwash och Flexdry, som namnen antyder en tvättmaskin och torktumlare. Det unika är att båda är utrustade med dubbla kammare, en stor som matas framifrån som vanligt och en mindre toppmatad. I tvättmaskinen handlar det om att till exempel kunna tvätta underkläder samtidigt men med en annan cykel. Torktumlarens topp torkar känsliga kläder platt med lätt uppvärmd luft, perfekt för till exempel ull.

Aira

Glasögon guidar blinda

Aira är en ny ledsagartjänst för blinda som använder uppkopplade smarta ”glasögon” med kamera för att visa en seende person användarens omgivning. Systemet ska även fungera med mobilkamera, och tjänsten använder en prenumerationsmodell där ett år kostar 10 000 dollar. Om den någonsin kommer släppas utanför USA återstår att se.

Smart Cube

Lås byrålådan med smart bluetoothlås

Smart Cube heter en liten bluetoothpryl som kan låsa en låda, ett vitrinskåp eller något annat. Den består av en huvuddel med själva låset som fästs precis innanför dörren eller luckan, och en del som fästs mitt emot och skjuts in i huvuddelen när du stänger lådan/skåpet. Med dubbelhäftande tejp håller Smart Cube för 45 kilo, men den har även hål för att skruvas fast.

Honda

Självbalanserande hoj

Honda har visat upp en ny teknik för motorcyklar som företaget kallar Riding Assist och som gör att du slipper hålla balansen när du kör väldigt långsamt eller står still vid ett rödljus.

Dag två:

Smart blodsockermätare

Blodsockermätare på handleden

K’track är en ny automatisk blodsockermätare som sitter på handleden som en smart klocka eller aktivitetsarmband. En utbytbar sensor på undersidan, som måste bytas en gång i månaden, mäter blodsockernivån med hjälp av flera små korta nålar. En kontroll tar ungefär en minut.

Fördelarna jämfört med traditonella automatiska blodsockermätare som sitter på magen är att du inte behöver vara försiktig på samma sätt, och att själva prylen är billigare. Extrasensorer kostar 100 dollar i USA där K’track släpps först, så det blir ändå en del per år.

LG:s ”smarta” kylskåp

Kylskåp med monsterskärmar

Igår skrev vi om en bärbar speldator med monsterskärm från Acer, men en ännu mer otippad produkt med 21-tumsskärm är de nya smarta kylskåp som både Samsung och LG har presenterat.

LG:s Smart Instaview Door-in-door är en typisk amerikansk kyl/frys med fyra dörrar, och på övre kylskåpsdörren sitter en 21-tumsskärm som bland annat kan visa vad kylen innehåller utan att du behöver öppna dörren och släppa ut all kalluft.

Samsung har släppt hela sex nya smarta kylskåp. De drivs av Tizen och har bland annat fotoalbum, kalender och automatisk ”påfyllning” via ett samarbete med Mastercard (gissningsvis bara i USA).

Maximus Smart Motion Security Light

Övervakningskameror med strålkastare för hemmet

Maximus Smart Motion Security Light är en stor kraftig strålkastare med inbyggd rörelsedetektor och videokamera som är tänkt att användas för att säkra ditt hem. Själva lampan producerar 2 400 lumen eller ungefär lika mycket som en 160 watts glödlampa.

Ring Floodlight Cam är en liknande produkt som även har en siren på 100 decibel för att avskräcka inbrottstjuvar.

Dag ett:

Ara den intelligenta tandborsten

Den intelligenta tandborsten

Artificiell intelligens och då framför allt maskininlärning är en av de hetaste områdena i teknikbranschen, med stora satsningar från både jättarna som Google och Apple, och små nykomplingar.

När nya tekniker börjar bli populära är det inte ovanligt att de dyker upp i oväntade sammanhang, och det kan vi nog påstå att Kolibree Ara är ett exempel på.

Ara är nämligen en smart tandborste som använder maskininlärningsalgoritmer för att lära sig hur du brukar borsta. Den kan sedan påpeka hur många fel du gör i borstandet och hur du kan bli bättre på att undvika dyra tandläkarbesök.

Kolibree planerar en klinisk undersökning i vår för att försöka bevisa att en smart tandborste är bättre än en gammal vanlig.

Kuri

Kuri läser för barnen

Mayfield Robotics, ett dotterbolag till Bosch, har visat upp en liten robot kallad Kuri som de hoppas ska flytta in hemma hos dig och bland annat läsa sagor för barnen, svara på frågor som Amazon Echo (fast med ansiktsuttryck och kroppsspråk utöver rena röstsvar), följa dig med sin videokamera, och snacka med smarta hemprodukter via IFTTT-recept.

Kuri ska släppas lagom till att bli en julklapp i år, för motsvarande cirka 8 000 kronor.

Flow

Uppkopplad luftkvalitetsmätare

Plume Labs har presenterat Flow, en liten portabel pryl som mäter kvaliteten på luften där du befinner dig – sot, avgaser, damm och annat som kan göra luften ohälsosam. Uppgifterna skickas via din mobil till företagets servrar och bidrar till att kartlägga luftkvaliteten där du bor. Ungefär som Waze men för luft istället för trafik alltså.

Om du ska till Kina, Mongoliet eller Indien, länder vars stadsluft får Hornsgatan i Stockholm att framstå som en klar dag på kalfjället, kanske det kan vara ”kul” att se hur illa det faktiskt är. Eller hur effektiv din luftrenare är. Hemma i Sverige kan den till exempel hjälpa dig att hitta bästa cykelvägen till jobbet med minimala avgaser.